Atlicis tikai vienoties: ES gatava piešķirt Baltijai miljardu Rail Baltica vajadzībām

© Foto : commons.wikimedia.orgЛоготип Rail Baltica
Логотип Rail Baltica - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tuvākajos gados projekts Rail Baltica varētu saņemt no ES līdzekļus līdz viena miljarda eiro apmērā, ja Baltijas valstis vienosies par tā īstenošanu.

RĪGA, 4. marts — Sputnik. Baltijas valstu kopuzņēmuma RB Rail valdes priekšsēdētāja Baiba Rubese ir pārliecināta: ja Latvijai, Lietuvai un Igaunijai izdosies vienoties par dzelzceļa maģistrāles Rail Baltica projekta īstenošanu, ļoti iespējams, ka tuvākajos gados projekts saņems no Eiropas Savienības 0,8-1 miljardu eiro, vēsta Grani.lv.

Baltijas valstīm steidzami jāvienojas par projekta realizācijas vienotu modeli, lai saņemtu ES palīdzību līdz 2020. gadam, paziņoja Rubese piektdien, 2. martā Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē.

Rail Baltica - Sputnik Latvija
Lietuvas dzelzceļi nav apmierināti ar Baibas Rubesas paziņojumiem

Rubese pastāstīja, ka ar galvenās ar projekta modeli saistītās domstarpības veidojas, ņemot vērā to, ka vēl joprojām nav zināms, kā dalīt atbildību par tā īstenošanu: tās var būt trīs atsevišķas struktūras Baltijas valstīs, bet RB Rail paliks tikai "papīru noformēšanai", vai par projektu atbildīga būs kopējā struktūra.

Jāpiebilst, ka, pēc Igaunijas un Lietuvas domām, projekts Rail Baltica vairāk orientēts uz Latvijas interesēm, jo to vada latviete Rubese. Iepriekš Igaunijas un Lietuvas pārstāvji pat balsoja par viņas atstādināšanu.

Taču Rubese apgalvo, ka viens no svarīgākajiem projekta uzdevumiem šajā posmā ir trases tehniskā sagatavošana: dokuments aizņem 800 lappuses, un to patlaban izskata trīs valstu Satiksmes ministrijas. Turklāt jāizstrādā projekta biznesa plāns un jāizlemj, kā tiks praktiski īstenota, piemēram, vilcienu satiksme, kurā jāpiedalās arī Polijai un Somijai.

Rubese atzīmēja, ka maģistrāles projekts cita starpā tiek izskatīts arī aizsardzības vajadzībām.

Iepriekš vēstīts, ka dzelzceļa maģistrāles teritoriālais plāns apstiprinās visās Baltijas valstīs un tagad jāizstrādā Rail Baltica infrastruktūras tehniskais risinājums un detalizēts būvprojekts.

Ziņu lente
0