ES tiesa atļāvusi izskatīt airBaltic un flyLAL strīdu Lietuvā

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasBombardier CS300, airBaltic
Bombardier CS300, airBaltic - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienības Taisnīguma tiesa atļāvusi izskatīt Lietuvas aviokompānijas flyLAL un Latvijas airBaltic strīdu Lietuvas tiesās.

RĪGA, 1. marts — Sputnik. Bankrotējušās aviokompānijas flyLAL — Lithuanian Airlines (flyLAL) strīdu ar Latvijas nacionālo aviopārvadātāju airBaltic un rīgas lidostu varētu izskatīt arī Lietuvas tiesās, vēsta Baltic Course.

Pēc skaidrojuma Eiropas Savienības Taisnīguma tiesā (ESTT) pērnā gada janvārī vērsās Lietuvas Apelācijas tiesa, kura palūdza paskaidrot, vai strīds varētu tikt izskatīts Lietuvas, nevis Latvijas tiesās, jo pēc ES reglamenta strīds tiek izskatīts valstī, kurā atrodas atbildētāju (šajā gadījumā airBaltic un Rīgas lidostas) juridiskās adreses.

Pēc ESTT ģenerālā advokāta Mihala Bobeka domām, gan Lietuvu, kur darbojās airBaltic filiāle, gan Latviju, kur pēdējais uzņēmums un lidosta noslēdza uzskatāmi aizliegtu vienošanos, var uzskatīt par vietu, kurā radās apstāklis, kurš noteica zaudējumu nodarīšanu — flyLAL pārdošanu samazināšanos.

Авиакомпания airBaltic - Sputnik Latvija
Latvija nepalīdzēs Krievijai piedzīt naudu no airBaltic

"Attiecībā uz uzskatāmo airBaltic un Rīgas lidostas antikonkurences vienošanos, vieta, kur radās zaudējumus izraisījušais apstāklis, — tā ir līguma slēgšanas vieta (…) Ja runājam par airBaltic uzskatāmi piemērotajām plēsonīgajām cenām, tad ir vērts atzīmēt, ka vieta, kur radās zaudējumus izraisījušais apstāklis, — tā ir vieta, kur tika piedāvātas un piemērotas plēsonīgās cenas," teikts advokāta secinājumā.

2006. gadā Latvijas Antimonopola dienests atzina, ka Rīgas lidostas cenas atlaides izmaina tirgu un ir izdevīgas divām aviokompānijām — airBaltic un īru Ryanair.

FlyLAL lūdz piespriest tai zaudējumu, kuri gūti iespējamās airBaltic un Rīgas lidostas vienošanās par zemākām cenām, kuras tika piemērotas lidostā. Kā apgalvo flyLAL, plēsonīgās airBaltic cenu politikas dēļ Viļņas lidostā tā bija izspiesta no lidojumu tirgus.

Viļņas apgabaltiesa pēc gandrīz septiņām tiesāšanās reizēm 2016. gada janvārī nolēma, ka aviokompānijai airBaltic ir jāatlīdzina kompānijai flyLAL nodarīto zaudējumus par kopējo summu 16,121 miljona eiro apmērā. Rīgas lidosta ar tiesas lēmumu tika atbrīvota no atbildības.    

Ziņu lente
0