Aizsardzība nostiprināta, jāplāno ekonomika: Baltijas prezidenti brauc pie Trampa

© REUTERS / Jonathan ErnstASV prezidents Donalds Tramps
ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas valstu prezidenti dosies vizītē pie ASV prezidenta Vašingtonā. Sarunas galvenās tēmas: lietišķo kontaktu paplašināšana, sašķidrinātā dabasgāze un aizsardzība.

RĪGA, 23. februāris — Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps šī gada 3. aprīlī Baltajā namā tiksies ar Lietuvas, Latvijas un Igaunijas prezidentiem, informēja diplomāti.

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis paziņoja, ka tikšanās dos iespēju augstākajā līmenī apspriest ASV un Baltijas valstu sadarbības padziļināšanos drošības, ekonomikas un izglītības jomās.

22. februārī Raimonds Vējonis, tiekoties ar ASV valsts sekretāra vietnieku Džonu Sallivanu Rīgas pilī, atzīmēja, ka Latvijas un ASV ekonomiskā sadarbība kļūst aizvien intensīvāka, it īpaši investīciju, inovāciju un jaunu uzņēmumu dibināšanas jomā.

"Esam pārliecināti, ka Baltijas valstu un ASV samits būs nozīmīgs, lai vēl vairāk padziļinātu Latvijas un ASV ekonomisko sadarbību," — prezidenta teikto citē valsts vadītāja administrācijas mājas lapā.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, tiekoties ar ASV vadītāju iecerējusi apspriest drošības jautājumus un jūlijā gaidāmā NATO samita jautājumus, pastāstīja viņas padomnieks Nerijs Aleksejūns.

"Sarunas galvenā tēma būs drošība, tā ir lieliska iespēja apspriest gaidāmo NATO samitu", — diplomātu citē obzor.lt.

CH-47 Chinook - Sputnik Latvija
ASV modernizē aviācijas bāzes Eiropā: cik naudas saņems Latvija

Baltijas valstu vadītāju un Donalda Trampa tikšanās laikā plānots apspriest arī ekonomiskās attiecības, ieskaitot sašķidrinātās dabasgāzes importu uz Lietuvu, viņš piebilda.

Padomnieks norādīja arī, ka ASV pievērsušas īpašu uzmanību vizītei, piešķirot tai augstu diplomātisko statusu — diplomātiskajā valodā to dēvē nevis par darba vizīti, bet gan par ASV un Baltijas valstu samitu.

Savukārt Igaunijas prezidenta padomnieks ārējos jautājumos Laurijs Kūzings paziņoja, ka šī tikšanās republiku neatkarības simtgades svētku gadā "vēlreiz apstiprinās Baltijas valstu un ASV īpašos sakarus un labo sadarbību", stāsta rus.err.ee.

"Mūsu sadarbība drošības jomā ir ļoti laba. 2018. gadā visas četras valstis aizsardzībai atvēl vismaz 2% IKP. No otras puses, vērojama abpusēja interese par lietišķo kontaktu paplašinašanu un ekonomisko attiecību padziļināšanu, un bez valstu vadītāju tikšanās Vašingtonā notiks arī biznesa forums," — piebilda Kūzings. 

Ziņu lente
0