PACE rekomendēja samazināt nepilsoņu skaitu Igaunijā

© Sputnik / Владимир Федоренко / Pāriet pie mediju bankasPACE
PACE - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
PACE Igaunijas delegācijas loceklis Raivo Aegs uzskata, ka krievu valoda Igaunijā nav minoritātes valoda un tai nekas nedraud.

RĪGA, 26. janvāris — Sputnik. Ceturtdien, 25. janvārī Strasbūrā Eiropas Padomes asamblejas sēdē pārāk tika publicēts ziņojums par Igauniju. Dokuments norāda valsts sasniegumus elektroniskās pārvaldes un kiberdrošības jomā, kā arī ietver ieteikumus par personu bez pilsonības skaita samazināšanu, vēsta Sputnik Igaunija.

"Saskaņā ar noteikumiem Igaunijai jāpievērš lielāka uzmanība bezdarba līmeņa samazināšanai un sociālajai atstumtībai etnisko minoritāšu vidū. Tāpat ieteicams samazināt cilvēku skaitu, kuriem nav pilsonības, un vienkāršotu pilsonības iegūšanas kārtību ilgtermiņa rezidentiem," — teica PACE Igaunijas delegācijas priekšsēdētāja un viceprezidente Mariane Miko.

Nepilsoņa pase - Sputnik Latvija
Kāpēc ASV ignorē Latvijas nepilsoņus

PACE iesaka Igaunijai pievienoties Eiropas reģionālo vai mazākumtautību valodu hartai. Kā skaidro  delegācijas loceklis Raivo Aegs, Igaunija līdz šim to nedarīja, jo krievu valoda Igaunijā nav minoritātes valoda un tai nekas nedraud.

"Likumdošana Igaunijā nodrošina krievu valodai plašākas izmantošanas iespējas, nekā paredzēts harta," — norādīja Aegs, saskaņā ar kuru, krievvalodīgas kopienas apmācība valsts valodai un tās integrācija Igaunijas sabiedrībā esot aktuālāks jautājums.

1992. gadā Igaunijas iedzīvotāju vidu bija 32% personu bez pilsonības, 1999. gadā ─ 13%, bet pašlaik ─ 6%. Kopumā republikā dzīvo vairāk nekā 1,3 miljoni cilvēku, no kuriem aptuveni 84% ir valsts pilsoņi. Igaunijā dzīvojošo Krievijas pilsoņu skaits ir vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku. Vairāk nekā 80 tūkstošiem iedzīvotāju nav pilsonības.    

Ziņu lente
0