Igaunijas tiesa atļāvusi viendzimuma pārim adoptēt bērnu

© DAMIEN MEYER / AFPСтатую Фемиды
Статую Фемиды - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Likums par kopdzīvi Igaunijā ļauj vienam no reģistrēta viendzimuma pāra partneriem adoptēt otra partnera bioloģisko bērnu

RĪGA, 25. janvāris — Sputnik. Tartu apgabala tiesa apmierinājusi divu kopdzīves līgumu noslēgušu sieviešu prasību par bērna adopciju, informē Sputnik Igaunija.

Kopdzīves likumu, kas pieļauj viendzimuma partnerattiecību reģistrāciju, Igaunijas parlaments pieņēma 2014. gadā ar minimālu balsu vairākumu. Taču akti, kas regulē kopdzīves likuma praktisko pielietojumu, netika pieņemti, tāpēc daudzi tā nolikumi joprojām bija formāli deklaratīvi.

Флаг ЛГБТ - Sputnik Latvija
Igaunijā reģistrētas pirmās viendzimuma laulības

Viena no sievietēm, kas lūdza tiesu dot atļauju adopcijai, ir bērna bioloģiskā māte. Pāris audzinājis bērnu kopš dzimšanas. Sociālās apdrošināšanas departamenta pārstāvis, kurš informēja, ka ģimenē ir viss nepieciešamais bērna dzīvei un attīstībai, arī pauda viedokli par labu adopcijai.

Otrās instances tiesa savā lēmumā atzīmēja, ka adopcijas kontekstā nav nozīmes tam, vai audžuvecāks ir māte vai tēvs, un to, kā viens otru sauc ģimenes locekļi, viņi izlemj paši atbilstoši ģimenes un privātās dzīves neaizskaramības principam. Tiesa atzīmēja, ka katrā adopcijas gadījumā jāvadās no bērna interesēm.

Viendzimuma pāra vēršanos tiesā finansēja Igaunijas Cilvēktiesību centrs no iestādei ziedotajiem līdzekļiem ar advokātu biroja Sirel & Partnerid brīvprātīgu līdzdalību. Igaunijas cilvēktiesību centra eksperts vienlīdzīgas attieksmes jautājumos Kellijs Grosstals un centra direktors Karijs Kēspers jau pauduši gandarījumu ar tiesas lēmumu. 

Izziņa

Bērnu adopcija viendzimuma pāriem ir likumīga septiņpadsmit Eiropas Savienības valstīs: Andorā, Austrijā, Beļģijā, Dānijā, Somijā, Francijā, Vācijā, Islandē, Īrijā, Maltā, Nīderlandē, Norvēģijā, Portugālē, Spānijā, Zviedrijā un Lielbritānijā.

Vēl četrās valstīs – Igaunijā, Itālijā, Slovēnijā un Šveicē – viendzimuma savienības partneris var adoptēt otra partnera bioloģisko vai – dažos gadījumos – adoptēto bērnu. Horvātijā šāda procedūra ieguvusi nosaukumu "partneru aizbildniecība".

Ziņu lente
0