Politika

Lietuvā pieprasa saukt Kaļiņingradu par Karaliaučius

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvā uz dažām ceļa norādēm Krievijas virzienā Kaļiņingrada jau nosaukta par Karaliaučius.

RĪGA, 19. janvāris — Sputnik. Sabiedrības aktīvisti Lietuvā lūdz varas iestādes izslēgt no jebkādiem oficiāliem dokumentiem Kaļiņingradas pilsētas nosaukumu. Saskaņā ar tā saucamās Mazās Lietuvas padomes pārliecību, Kaļiņingrada — tā ir Karaliaučius. Tulkojumā no lietuviešu valodas "Karaliskais kalns", līdzīgi Kēnigsbergai, vēsta "Vesti Kaļiņingrad".

Lietuvā šāds nosaukums jau uzrakstīts uz ceļa norādēm Krievijas virzienā.

Оперативно-тактические ракетные комплексы Искандер-М - Sputnik Latvija
Eiroparlaments paziņoja par Kaļiņingradas un Krimas "militarizāciju"

Pēc vēsturnieku domām, šāda iniciatīva neveicina labu kaimiņattiecību attīstību.

"Mēģinājumam atgriezties pie kaut kādiem nostalģiskiem šīs pilsētas nosaukumiem, protams, ir tikai politisks zemteksts. Šāds nosaukums, starp citu, reti sastopams arī latviešu diplomātu sarakstē, tur viņu sauca par Karaļaučiem. Taču kopumā tas tikai aiznes mūs pie tā Viduslaiku posma, kad tika veidoti tie pirmie etniskie mīti, kuri šodien nonāk politiskajā skanējumā mūsdienu Lietuvā un daļēji Latvijā," paziņoja pētniecības programmu fonda "Vēsturiskā piemiņa" vadītājs Vladimirs Simindejs.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka Lietuvas parlamentārietis Lins Baļsis paziņoja, ka ES ir jāapspriež Kaļiņingradas "atgriešanas" jautājumu Eiropā, un atzīmēja, ka pēckara robežas zaudējušas savu tiesisko spēku. Pēc Baļša domām, Krievija zaudēja tiesības uz Kaļiņingradas apgabalu pēc tam, kad Kriema atgriezās Krievijas sastāvā, un tagad bijušās Austrumprūsijas zemju valstiskā piederība prasa apspriešanu starptautiskā līmenī.

Vēlāk Lietuvas ĀM paziņoja, ka Viļņa nerosina jautājumus attiecībā uz Kaļiņingradas apgabala statusu pēc Baļša izteiktā piedāvājuma.

Замок Ласточкино гнездо на береговой скале в поселке Гаспра в Крыму - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krima – pasaules uzskatu strīdus ābols

Krievijas vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs nosauca Lietuvas deputāta piedāvājumu par "bezatbildīgu un nekompetentu".

Senators Vladimirs Džabarovs, komentējot Baļša iniciatīvu, piedāvāja no sākuma atgriezt Krievijai Viļņas apgabalu. Viņš atgādināja, ka Viļņas rajons nekad nav piederējis Lietuvai, līdz 1917. gadam viņš atradās Krievijas impērijas sastāvā, no 1920. līdz 1939. gadam — Polijas sastāvā. Šīs zemes tika iekļautas Lietuvas PSR sastāvā pēc II Pasaules kara.

Krievijas Valsts Domes deputāts, kurš zemākajā parlamenta palātā pārstāv Kaļiņingradas apgabalu, Jevgēnijs Fjodorovs paziņoja, ka Kaļiņingradas teritoriālo jautājumu lappuse ir pāršķirsta, tā iekļauta Krievijas sastāvā pēc Otrā pasaules kara iznākuma. Tāpat deputāts uzsvēra, ka Krievija varētu atgriezties pie apspriešanas par "nelikumīgo lēmumu par Lietuvas izstāšanos" no PSRS 1991. gadā, lai nebūtu ‘tamlīdzīgu "strīdu".    

Ziņu lente
0