Viļņā noticis "pēdējo ārstu gājiens uz lidostu"

© © Photo: LSDP VilniusViļņā noticis "pēdējo ārstu gājiens uz lidostu"
Viļņā noticis pēdējo ārstu gājiens uz lidostu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Akcijā piedalījās aptuveni tūkstotis cilvēku. Mītiņa dalībnieki pieprasīja darba algas palielināšanu, normālus darba apstākļus un veselības aprūpes sistēmas reformas.

RĪGA, 5. janvāris — Sputnik. Viļņā pie Lietuvas valdības ēkas notika mediķu mītiņš "Pēdējo ārstu gājiens uz lidostu", vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz RIA Novosti.  

Akcijas dalībnieki pieprasīja darba algas palielināšanu, normālus darba apstākļus un veselības aprūpes sistēmas reformas. Pasākumā piedalījās aptuveni tūkstotis cilvēku.

Mītiņš sākās ceturtdienas rītā Katedrāles laukumā Viļņā, vēlāk akcijas dalībnieki apstājās pie Lietuvas valdības ēkas. Daži turēja rokās plakātus ar heštegiem "#būtpārmaiņām" (#būkpokytis) un "#gribustrādātšeit" (#noriudirbtičia). Daudzi mediķi ieradās ar čemodāniem, norādot, ka no Lietuvas brauc projām pēdējie kvalificētie kadri.

Akcijas dalībnieki uzskata, ka viena no galvenajām problēmām ir zemais valsts finansējums, kas atvēlēts interniem — jauniešiem, kuri nesen absolvējuši medicīnas augstskolas un sākuši stažēties veselības aprūpes iestādēs.

Lietuvas Arodbiedrību konfederācijas priekšsēdētājs Artūrs Čerņauskis pastāstīja, ka šīs izmaksas ir tik niecīgas, ka nesasniedz pat minimālo darba algu. Iznāk, ka cilvēks, kurš vairākus gadus mācījies un saņēmis augstāko izglītību, saņem naudu, par ko nav iespējams izdzīvot.

Pēdējos gados valsti pamet liels skaits mediķu — viņi neredz reālus soļus no valdības puses. Pat Latvijā ārstu algas ir lielākas, atzīmēja Čerņauskis.

Ceturtdien Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis paziņoja, ka medicīnas darbinieku mītiņš ir politiska akcija. Pēc viņa domām, protestu centušies izmantot sociāldemokrāti un viņu priekšsēdētājs Gintauts Paluckis, taču viņu mērķis esot politisks aprēķins, nevis rūpes par mediķiem.

Veselības ministrija apsolījusi, ka pavasarī apspriedīs jautājumu par internu apmaksas palielināšanu.

Resora rīcībā esošie dati liecina, ka internu algas no janvāra pieaugušas pae 10%. Jaunākā interna alga pieaugusi no 390,5 līdz 463,75 eiro, vecākā interna atalgojums no 497 eiro palielināts līdz 530 eiro.

Ziņu lente
0