Politika

Grībauskaite uzskata, ka Skverneļa piedāvājums attiecībās ar Krieviju ir bezatbildīgs

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasLietuvas prezidente Daļa Grībauskaite
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Lietuvas prezidentes domām, svarīgākie stratēģiskie jautājumi enerģētikas, transporta, tirdzniecības jomās tiek risināti, piesaistot ES iestādes. Pašlaik nav ieteicams atjaunot politiskos kontaktus ar Krieviju no nacionālās drošības viedokļa.

RĪGA, 5. janvāris — Sputnik. Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite uzskata par nelietderīgu un neatbildīgu valsts premjerministra Sauļa Skverneļa ierosinājumu atjaunot Lietuvas un Krievijas starpvaldību komisijas darbu, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz RIA Novosti.

Ceturtdien republikas premjerministrs Sauļus Skvernelis intervijā radiostacijai Žinių radijas pavēstīja, ka nepieciešams atjaunot Lietuvas un Krievijas starpvaldību komisijas darbu. Tā risināja tirdznieciski ekonomiskās, zinātniski tehniskās, humanitārās un kultūras sadarbības jautājumus, taču 2012. gadā komisijas darbība tika apturēta.

Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis - Sputnik Latvija
Skvernelis uzskata par nepieciešamu atjaunot Lietuvas un Krievijas starpvaldību komisiju

Iepriekš premjerministrs atgādināja, ka Lietuva ir vienīgā ES valsts, kas neuztur nekādus politiskos sakarus ar Krieviju, lai arī lielākās ES dalībvalstis, piemēram, Francija un Vācija sakarus saglabā. Pēc politiķa domām, jebkādu politisko sakaru trūkums negatīvi ietekmē arī Lietuvu.

Lietuvas prezidenta pils preses dienests pavēstīja, ka, pēc Grībauskaites domām, svarīgākie stratēģiskie jautājumi enerģētikas, transporta, tirdzniecības jomās tiek risināti, piesaistot ES iestādes. Pašlaik ir "nelietderīgi un no nacionālās drošības viedokļa bezatbildīgi" atjaunot komisijas darbību.

Prezidente uzskata, ka divpusēji sakari augstākajā līmenī var veidoties starp valstīm, kas uztur draudzīgas attiecības.

Žurnālists un publicists Anatolijs Vasermans - Sputnik Latvija
Intervija
Vasermans: Grībauskaite atriebjas Krievijai par savu komunistisko pagātni

Grībauskaite pārmeta Krievijai starptautisko tiesisko normu pārkāpumu un "agresīvu militāro, informatīvo un kibernētisko politiku attiecībās ar kaimiņiem". Pēc Lietuvas līderes domām, Maskava "vienmēr ir izmantojusi enerģētiku, tirdzniecību un citus instrumentus kā politiskā spiediena līdzekļus un metodes ietekmes pastiprināšanai uz citām valstīm" un "Lietuvas agrākā pieredze to apstiprina".

Taču jāpiebilst, ka pērnā gada nogalē Lietuvas prezidente norādīja, ka ar Krieviju vajadzīga sadarbība, nevis karš. Atbildot uz to, Krievijas ĀM atzīmēja, ka par Grībauskaites paziņojumu spriedīs pēc reāliem soļiem, nevis vārdiem.

Ziņu lente
0