Alkohola tirdzniecība uz Latvijas robežas pārspēj visus rekordus

© Sputnik / Alexandr Vilf / Pāriet pie mediju bankasLielveikalā
Lielveikalā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Statistika liecina, ka alkoholisko dzērienu akcīzes nodokļa palielināšanās nav likusi sarukt to patēriņam – mainījusies tikai pirkumu ģeogrāfija.

RĪGA, 29. decembris — Sputnik. Periodā no šī gada janvāra līdz novembrim Igaunijas iedzīvotāju iegādāto alkoholisko dzērienu apjoms Latvijā pilnībā sedz pārdošanas apjomu kritumu Igaunijā, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portālu ERR, kas publicē statistikas datus, uzņēmēju un ekspertu viedokli. Negatīvas sekas nes arī akcīzes nodokļu ieņēmumu sarukums un somu tūristu zaudējums.

Alusdarītavas A. Le Coq valdes loceklis Tarmo Nops norāda, ka patlaban uzņēmums Latvijā pie Igaunijas robežas pārdod aptuveni 40% produkcijas. Tas ir absolūts rekords ES, kas agrāk piederēja Dānijai.

Пивной фестиваль Latviabeerfest 2016 в Риге - Sputnik Latvija
Latvijā neredzētos tempos pieaug alus ražošana

"Neviena cita valsts nepārdod saviem iedzīvotājiem tik daudz alus ar kaimiņvalsts starpniecību. Agrākais rekords piederēja Dānijas un Vācijas robežai, kur dāņi reiz pirka Vācijā aptuveni 40% alus. Tagad apjoms sastāda aptuveni trešo daļu," — pastāstīja Nops un piebilda, ka rekordi uz Igaunijas un Latvijas robežas tiek pārspēti katru nedēļas nogali.

Alusdarītava Saku pēdējo divu mēnešu laikā vērtē, ka caur Latviju pārdod apmēram 30% savas produkcijas.

Pērn mazumtirdzniecības uzņēmumi Igaunijā pārdeva 79 miljonus litru alus. Pēdējos gadus tā pārdošanas apjomi stabili samazinājās par 3-5% gadā, bet šogad kritušies par 15%. Latvijas pierobežā alus tirdzniecība šogad sasniedz 18 miljonus litru, tātad ražotāji produkta realizāciju ir palielinājuši.

"Var teikt, ka no ražotāja viedokļa tagad esam "plusā" pārdošanas apjomu ziņā, ņemot vērā tirdzniecību pierobežā," — uzskata Saku valdes loceklis Jans Hērmss.

Saprotams, ka alu pierobežā pērk ne tikai Igaunijas iedzīvotāji, taču viņiem pieder lielākā daļa pirkumu.

Vieni vienīgi zaudējumi

Tarmo Nops uzskata, ka igauņi nav sākuši dzert mazāk, tātad akcīzes celšanas mērķis nav sasniegts. Viņš norāda, ka lielāko daļu zaudējumu uzņēmums cietis somu klientūras aiziešanas dēļ — iepriekš somi pirka gandrīz ceturto daļu A. Le Coq produkcijas.

Sastrēgumi Maskavā - Sputnik Latvija
Autokolonna uz Latviju: protests pret alkohola akcīzi

Akcīzes pieauguma rezultātā bundžās fasētā alus cenas Somijā un Igaunijā ir gandrīz vienādas, tāpēc somu ceļojumi uz Igauniju ir zaudējuši jēgu. "Šo zaudējumu mums nekas nekompensēs. Un zaudējumi ietekmēs arī valsti," — uzskata Nops.

Igaunijas Finanšu ministrija prognozē, ka šogad valsts budžets nesaņems vismaz 40 miljonus eiro, ko bija cerēts iegūt alkoholisko dzērienu akcīzes pieauguma rezultātā.

Ziņu lente
0