ASV nodevušas Igaunijai kārtējo raķešu Javelin partiju

© Foto : Estonian Defence ForcesSistēmas Javelin
Sistēmas Javelin - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunija saņēmusi kārtējās raķetes Javelin, kas paredzētas pārnēsājamajam prettanku kompleksam, taču šoreiz runa ir par spēcīgākiem lādiņiem.

RĪGA, 13. decembris — Sputnik. Igaunijas bruņotie spēki saņēmuši "Block 1" tipa raķetes, kas ātruma un jaudas ziņā pārspēj iepriekš piegādātos lādiņus. Munīcijas partijas kopējā vērtība sasniedz 33 miljonus dolāru, ziņo Sputnik Igaunija, atsaucoties uz Igaunijas Aizsardzības spēku preses dienestu.

2014. gada novembrī Igaunijas Aizsardzības ministrija noslēdza līgumu par 80 prettanku raķešu sistēmu Javelin iegādi ASV par 40 miljoniem eiro. Sistēmas Javelin apgāde ar prettanku raķetēm atbilst 2013.-2022. gada valsts nacionālās aizsardzības attīstības plānam, kas paredz Aizsardzības spēku prettanku aizsardzības pastiprināšanu un jaunākās paaudzes prettanku raķešu iegādi.

Karavīri treniņu laikā jūras kājnieku bāzē Murmanskas apgabalā - Sputnik Latvija
Vājais posms: National Interest salīdzinājis Krievijas un ASV sauszemes spēkus

Javelin ir tā saucamā "izšauj un aizmirsti" sistēma, kas ļauj operatoram pēc raķetes palaišanas pāriet patvērumā vai nomainīt pozīciju, kas palielina operatora izdzīvošanas iespējas. Raķete pēc izšaušanas tiek automātiski notēmēta pret izraudzīto mērķi, un artilēristam nenākas pēc tās palaišanas kontrolēt šāviņa lidojumu līdz trāpījumam, kā rezultātā palielinās operatora un pašas sistēmas drošība cīņas laukā.

Sistēmas Javelin kopš 90. gadu vidus pieņemtas ASV un citu valstu, piemēram, Lietuvas, Gruzijas, Čehijas, Īrijas, Norvēģijas, Lielbritānijas un Francijas bruņojumā. Tāpat Javelin iegādājušās arī citas valstis — Austrālija, Jaunzēlande, Indonēzija, Taizeme un vairākas Tuvo Austrumu valstis — Izraēla, Saūda Arābija, Jordānija, Omāna, AAE, Katara un Bahreina.

Ziņu lente
0