Eiropas Komisijas viceprezidents nosauca latviešus par nodokļu krāpniekiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisijas viceprezidents igaunis Andruss Ansips pasūdzējās, ka pat viņa meita nopirka alu Latvijā, kur tas ir lētāks.

RĪGA, 22. novembris – Sputnik. Eiropas Komisijas viceprezidents, Igaunijas bijušais premjerministrs Andruss Ansips nosauca latviešus par nodokļu krāpniekiem, kuri pelna uz alkohola akcīzes nodokļu starpības divās valstīs, vēsta Baltnews.lv.

Tradicionālās EBS absolventu tikšanās laikā Ansips paziņoja, ka pat viņa mājas pagrabā ir alus no Latvijas.

"Ziniet, manā mājā ir alus no Latvijas. Tas ir A Le Coq (igauņu alus ražotājs – red.) alus, taču tas nopirkts Latvijā. Meita lidoja ar lidmašīnu, atstājot automobili lidostā. Paņēma līdzi draudzeni un kopā ar viņu aizgāja un nopirka degvīnu. Un tam klāt vēl arī alu. Manā mājā?! Nodokļu krāpnieku alus?!" — pauda sašutumu eirokomisārs, kura uzstāšanos nofilmēja tikšanās dalībnieki.

Viņš atzinās, ka alkoholu izlietnē, protams, neizlies, taču jaunā tendence padara viņu traku.

"Ja mēs tagad prognozēsim, ka nākamgad mīnuss no akcīzes nodokļa alkoholam sastādīs no 80 līdz 120 miljoniem eiro, tad es vairs nevēlos jūs uztraukt ar savām mājas problēmām, taču man tas krīt uz nerviem!" atzīmēja Ansips.

Kontrabandas cigaretes. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Igaunijas budžetam kaitē cigarešu un alkohola kontrabanda no Latvijas

Atgādināsim, Igaunijā kopš šī gada 1. februāra par 15% palielinājies akcīzes nodoklis stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, sakarā ar to valsts iedzīvotāji, it sevišķi pierobežas rajonos dzīvojošie, sāka biežāk braukt uz kaimiņu Latviju pēc alkohola. Uz Latviju dodas arī daži somi, kuri iepriekš brauca pēc lētā alkohola uz Igauniju.

Pierobežas alkohola tirdzniecības apjomu palielināšanās dēļ Igaunijas valsts budžets zaudē daudz naudas, jo attiecīgi samazinās nodokļu ienākumi. Pēc bijušā Igaunijas Mazo un vidējo tirgotāju savienības vadītāja Nauma Muhina domām, 2017. gadā Igaunijas valsts nesaņems apmēram simts miljonus eiro vien tādēļ, ka "latvieši saprata, ka uz igauņu muļķības var nopelnīt naudu".

Счетчик недополученного алкогольного акциза в Икла - Sputnik Latvija
Igaunija uzstādījusi nesaņemtā alkoholisko dzērienu akcīzes nodokļa skaitītāju uz robežas ar Latviju

Eksperti uzskata, ka igauņu un somu iepērkamā alkohola apjomi Latvijā līdz gada beigām nesamazināsies, jo saglabājas ievērojama cenu starpība. Taču līdz ar 2018. gada iestāšanos latviešu veikalu uzplaukumam, kuri tirgo alkoholu, varētu atnākt beigas. Jūlija beigās Saeima pieņēma likumus par nodokļu reformu, kuri paredz akcīzes nodokļu palielināšanu degvielai, cigaretēm un alkoholam.

Nākamgad akcīzes nodoklis vīnam palielināsies par 18% — no 78 līdz 92 eiro par 100 litriem, alum – par 24%, no 4,5 līdz 5,6 eiro par katru absolūtā spirta apjoma procentu. Alkohola izstrādājumiem, kuros alkohola daudzums sastāda no 15 līdz 22 apjoma procentus, akcīzes nodoklis paaugstināsies par 15% — no 130 līdz 150 eiro par 100 litriem, pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem – par 15%, no 1 450 līdz 1670 eiro par absolūtā spirta procentu.

Ziņu lente
0