Latvija, Lietuva un Igaunija sastrīdējās Rail Baltica nosaukuma dēļ

© Foto : commons.wikimedia.orgЛоготип Rail Baltica
Логотип Rail Baltica - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzņēmuma RB Rail padome, ko vada Edvīns Bērziņš, nolēma nosaukt Rail Baltica ar galotni "a", par spīti igauņu valodas normām.

RĪGA, 14. novembris – Sputnik. Dzelzceļa maģistrāles Rail Baltic projekta realizācijas Latvijas, Lietuvas un Igaunijas savstarpējais uzņēmums RB Rail nolēma savos oficiālajos dokumentos izmantot nākamās trases nosaukumu ar galotni "a" – Rail Baltica, vēsta RŽD-partner.

Визуализация проекта Rail Baltica - Sputnik Latvija
Protestējot pret Rail Baltica, zemnieki gatavi gulties uz sliedēm

Saskaņā ar uzņēmuma Akkadian projekta preses biroja pārstāvja sacīto RB Rail izmantos kļūdainu no igauņu pareizrakstības viedokļa, variantu, nevis nezināšanas dēļ, bet gan apzināti, jo Rīgā bija pieņemts attiecīgs lēmums. RB Rail preses dienesta vadītāja Ilze Rassa paskaidroja, ka Latvijā un Lietuvā izplatītā nosaukuma varianta "Rail Baltica" izmantošana visas trijās Baltijas valstīs ļaus labāk īstenot projektu starptautiskajā līmenī. Viņa piebilda, ka starptautiskā līmeņa zīmoli dažkārt tiek pārdoti pat veiksmīgāk, ja to uzrakstā vai izskaņā ir kaut neliels, taču valodas normas pārkāpums.

Rassa piebilda, ka lēmumu izmantot dienvidu kaimiņiem ierasto uzraksta variantu arī Igaunijā pieņēma uzņēmuma RB Rail padome, kuru kopš šī gada vasaras vada latvietis Edvīns Bērziņš un kura sastāvā ir pa diviem pārstāvjiem no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas.

730 kilometrus garajam Rail Baltica dzelzceļam ir jāsavieno Rietumeiropas valstis ar Baltijas valstīm caur Varšavu, Viļņu, Kauņu, Rīgu, Tallinu un tālāk, ar prāmja palīdzību, ar Somiju. Trases garums Igaunijā ir apmēram 300 kilometri, Lietuvā 360 kilometri un Latvijā nedaudz vairāk par 300 kilometriem. Maģistrāles būvniecības beigas tiek gaidītas ne agrāk kā 2022. gadā.

Rail Baltica - Sputnik Latvija
ES negarantē Rail Baltica finansējumu iepriekšējā apjomā

Iepriekš starptautiskajā dzelzceļu forumā Rail Baltica Global Forum 2017 kompānijas Ernst and Young partneris paziņoja, ka Rail Baltica projekta izdevumi sastādīs ap sešiem miljardiem eiro.

Daļu, no kopējām izmaksām, kuras sastādīs apmēram sešus miljardus eiro, 4,6 miljardus eiro varētu segt ES, un pārējie 1,154 miljardi eiro būs jāapmaksā Baltijas valstīm.

Saskaņā ar pirmajiem aprēķiniem, Igaunijā projekts maksās 1,346 miljardus eiro (nacionālā finansējuma daļa ir 268 miljoni eiro), Latvijā 1,968 miljardi eiro (393 miljoni eiro) un Lietuvā 2,473 miljardi eiro (493 miljoni eiro).

Patlaban Baltijas valstis un kopuzņēmums RB Rail AS ir saņēmuši divas dotācijas Rail Baltica būvdarbu pirmajam periodam — 633 milj. eiro. Šovasar projektam tika piešķirti 110 miljoni eiro, nevis summa, ko pieprasīja Baltijas valstis — 313,3 milj. eiro.

Ziņu lente
0