Policija attaisnoja darbinieku, kurš nošāva vīrieti Tallinas centrā

© RAIGO PAJULA / AFPIgaunijas policija
Igaunijas policija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Oktobra beigās policists dienas laikā Igaunijas galvaspilsētas centrā nošāva baskājainu vīrieti ar virtuves nazi rokās un uzrakstu "muļķis" uz pieres.

RĪGA, 9. novembris — Sputnik. Igaunijas policija pabeigusi iekšējo izmeklēšanu attiecībā pret darbinieku, kurš nāvējoši ievainoja vīrieti ar nazi Vabaduzes laukumā, vēsta Sputnik Igaunija.

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, 31. oktobrī, Vabaduzes laukumā, Tallinā, policijas patruļa atklāja uguni pret nezināmu vīrieti ar virtuves nazi rokā. Baskājains vīrietis ar uzrakstu Loll (igauniski "Muļķis") uz pieres un virvi ap kaklu nepakļāvās policijas prasībām apstāties un nolaist nazi. Nezināmais tika ievainots un slimnīcā mira, policijas darbinieku un garāmgājēju vidū neviens nav cietis. Nogalinātais izrādījies Janus Kijermans, Igaunijā pazīstamā biznesmeņa brālis.

Policija neuzsāks krimināllietu attiecībā pret šāvušo darbinieku — viņa rīcība tika atzīta par piespiedu pašaizsardzību.

Iestādē pastāstīja, ka patruļa bijusi bruņota ar dienesta ieroci, steku un asaru gāzes balonu un ieroča izvēli darbinieks veica atbilstoši incidenta apstākļiem.

Kā paziņoja prokuratūras pārstāvis, tiesu medicīniskā ekspertīze noskaidroja, ka 33 gadus vecais Kijermans patiešām mira no ievainojuma ar šaujamieroci. Taču iestāde nolēma par nevajadzīgu paziņot ievainojuma raksturu. Prokuratūra tāpat neprecizēja, vai nogalinātais atradās alkohola vai narkotisko vielu reibumā.

Policija apšaudes notikuma vietā Brīvības laukumā, Tallinā - Sputnik Latvija
Noskaidrota ar nazi bruņotā cilvēka personība, kuru Tallinas centrā nošāva policija

Policijas darbinieks, kurš šāva uz Kijermanu, turpinās dienēt iepriekšējā amatā, paziņoja iestādē,

Uzreiz pēc incidenta varas iestādes paziņoja, ka policijas patruļa rīkojās atbilstoši sagatavotībai. Pēc Pihjas prefekta Kristjana Jāni teiktā, uzbrukuma gadījumā ar auksto ieroci no tuva attāluma, pret to tiek pielietots šaujamierocis.

Savukārt, pensionēts augstākais militārā izlūkdienestra oficieris-analītiķis Vilems Rooda teica Sputnik, ka incidents dod pamatu apšaubīt policistu profesionālo sagatavotību. Eksperts atzīmēja, ka šāda veida situācijā patruļas darbinieks varēja iešaut uzbrucēja rokā vai kājā.    

Ziņu lente
0