Politika

Lietuva izsaka pārmetumus sabiedriskam darbiniekam par "pateicību Staļinam"

© Pixabay/ Daniel_B_photosTiesneša āmurs
Tiesneša āmurs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viļņas tiesa piespriedusi cietumsodu sabiedrības personai Jurijam Subbotinam par komentāru internetā ar padomju politikas atbalstīšanu Lietuvā.

RĪGA, 31. oktobrī — Sputnik. Lietuvā pazīstamai sabiedriskai personai Jurijam Subbotinam Viļņā piespriests cietumsods par komentāra publicēšanu internetā, kurā tiek izteikts atbalsts padomju varas rīcībai Lietuvā, vēsta Parlamentskaja gazeta.

Pērn vienā no interneta portāliem parādījās komentārs: "Paldies Staļinam, Snečkusam (Lietuvas Komunistiskās partijas līderis 1940.-1974. gadā) un padomju varai, kam nepatīk būt kopā ar Krieviju — prom no Lietuvas, čemodāns, stacija, Amerika."

Конституционный суд Латвии - Sputnik Latvija
Politika
Ždanoka apstrīdējusi lēmumu balotēties Saeimā bijušajiem komunistiem

Tiesā Subbotins noliedza, ka komentāru atstājis viņš, pēc viņa teiktā, līdzīgi izteicieni jau ne pirmo reizi tiek publicēti no viņa vārda. Taču Viļņas pilsētas apgabala tiesa neņēma vērā Subbotina minējumus un sodīja viņu ar cietumsodu uz vienu gadu un diviem mēnešiem.

"Apsūdzētais notiesāts saskaņā ar pantu, kurš paredz atbildību par publisku atbalstīšanu, noliegšanu vai rupju starptautisku noziegumu, padomju un nacistu noziegumu noniecināšanu pret Lietuvas Republikas vai tās iedzīvotājiem," paziņoja tiesnesis Roberts Rainis.

Spriedums nav galējs, tas var tikt apstrīdēts Viļņas apgabala tiesā.

Subbotins paziņoja, ka grasās apstrīdēt tiesas lēmumu.

Krievijā izdotas krievu valodas mācību grāmatas 7. klasei - Sputnik Latvija
Viedoklis
Tava valoda – mans ienaidnieks. Latvijā dēmonizē krievu valodu

2010. gadā pēc konservatoru iniciatīvas ("Tēvijas Savienība — Kristīgie demokrāti") Lietuvas Seims pieņēma likuma grozījumus, saskaņā ar kuriem "padomju okupācijas" noliegšana un publisks "okupācijas režīma" atbalsts, kā arī padomju un nacistu režīmu noziegumu noliegšana var vest pie soda, aresta vai apcietinājumam līdz diviem gadiem.

Krievija vadība vairākkārt paziņoja, ka ne par kādu PSRS Baltijas valstu okupāciju 1940. gadā nevar būt ne runas. Iepriekš Krievijas ĀM paskaidroja, ka izskata Baltijas valstu pievienošanos PSRS kā atbilstošu tā laika starptautiskajām likuma normām.    

Ziņu lente
0