Spēcīgais vējš palielinājis elektroenerģijas ražošanu Igaunijā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vēja ģeneratoru uzņēmuma vadība uzskata, ka ražošanas apjoms pieaudzis ne tikai spēcīgā vēja dēļ, bet arī elektroenerģijas ģeneratoru augošās kvalitātes rezultātā.

RĪGA, 9. oktobris — Sputnik. Šī gada septembrī vēja ģeneratoru parki Igaunijā saražojuši elektroenerģiju aptuveni 50 GWh apmērā, kas ļaus nodrošināt ar elektroenerģiju aptuveni 20 tūkstošus mājsaimniecību, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz Igaunijas enerģijas koncerna Eesti Energia preses dienesta sniegto informāciju.

Pie tam uzņēmums Eesti Energia paziņoja, ka aptuveni 15 GWh elektroenerģijas — gandrīz 35% apjoma saražojis koncernam piederošais atjaunojamās enerģijas uzņēmums Enefit Taastuvenergia, kura vēja ģeneratoru apjoms gada izteiksmē palielinājies par 25%.

Elektroenerģijas apakšstacija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvija nodrošina sevi ar elektroenerģiju par 69%

Enefit Taastuvenergia valdes priekšsēdētājs Āvo Kērmass pauda uzskatu, ka ražošanas apjoms pieaudzis ne tikai spēcīgā vēja dēļ, bet arī elektroenerģijas ģeneratoru augošās kvalitātes rezultātā. Viņš piebilda, ka septembrī vēja energotehnikas drošības rādītājs bija viens no labākajiem gadā.

Šī gada deviņu mēnešu laikā Igaunijas vēja ģeneratori saražojuši 464 GWh. To vidū ir arī Enefit Taastuvenergia piederošie vēja ģeneratoru parki Aulepā, Narvā, Paldiskos un Virtsu — 147 GWh.

Septembrī augstu atdevi demonstrē arī citi Enefit Taastuvenergia uzņēmumi, kuri ražo elektrību un siltumu no vēja, ūdens, biomasas un jauktajiem sadzīves atkritumiem. Septembrī uzņēmums Enefit Taastuvenergia kopā saražojis aptuveni 27 GWh elektroenerģijs un 26 GWh siltumenerģijas. Siltuma ražošanas pieaugums panākts pateicoties atkritumu sadedzināšanas stacijai Iru, kas uzņēmumam Utilitas Tallinna pārdevusi daudz vairāk siltuma nekā pērnā gada septembrī.

Igaunijas valdība informējusi par vēlmi piedāvāt biržā Enefit Taastuvenergia īpašuma minoritāro daļu. Eksperti uzskata, ka tas saistīts ar uzņemuma jaudas ekspluatācijas pieaugumu.

Ziņu lente
0