Krievijas GKS lidmašīnu ieslēgtie transponderi nemazina NATO aviācijas interesi

© REUTERS / Ints KalninsIznīcinātājs F-15 Eagle kara aviācijas bāzē Lielvārdē
Iznīcinātājs F-15 Eagle kara aviācijas bāzē Lielvārdē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO iznīcinātāji nedēļas laikā deviņas reizes pacēlušies starptautiskajā gaisa telpā virs Baltijas ar nolūku pavadīt Krievijas lidmašīnas, paziņoja Lietuvas Aizsardzības ministrija.

RĪGA, 26. septembris — Sputnik. Nedēļās laikā no 18. līdz 24. septembrim NATO valstu gaisa spēki deviņas reizes pavadīja Krievijas militārās lidmašīnas starptautiskajā gaisa telpā virs Baltijas, tiek ziņots Lietuvas Aizsardzības ministrijas mājas lapā. Turklāt, sabiedroto aviācija pavadīja arī kādu lidmašīnu ar ieslēgtu transponderu.

ASV GKS lidmašīna RC-135U - Sputnik Latvija
NATO aktivizējusi izlūkošanu virs Baltijas mācību "Rietumi" laikā

Saskaņā ar Lietuvas AM datiem, 19. septembrī NATO iznīcinātāji pacēlās gaisa divas reizes: lai pavadītu Krievijas Il-20, kurš devās no Kaļiņingradas Krievijas iekšējo teritoriju virzienā. Krievijas lidaparāta ekipāža uzturēja radiosakarus ar reģionālo lidojumu pārvaldes centru, un tam bija lidojuma plāns, taču lidmašīnas transponders bija izslēgts. Pēc tam NATO aviācija pavadīja četrus Krievijas iznīcinātājus Su-34S un vienu Su-30SM, kuri tāpat devās uz Krieviju no Kaļiņingradas. Visām piecām lidmašīnām, saskaņā ar Lietuvas Aizsardzības ministrijas ziņojumu, nebija lidojuma plāna, kā arī tās neuzturēja radiosakarus un neieslēdza transponderus.

20. septembrī, kad noslēdzās Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības "Rietumi 2017", NATO iznīcinātāji četras reizes cēlās gaisā, lai identificētu un pavadītu Krievijas bumbvedējus Tu-22S, kuri devās no Krievijas Dānijas virzienā un atpakaļ Su-27S pavadījumā. Lietuvas Aizsardzības ministrija atzīmē, ka šajā dienā neviena no Krievijas lidmašīnām nesniedza lidojuma plānu, neuzturēja radiosakarus un neieslēdza transponderus.

21. septembrī NATO lidmašīnas pacēlās gaisā divreiz: tika pavadīts Krievijas Il-22, lai arī lidmašīnai bija lidojuma plāns, tā uzturēja radiosakarus, taču lidoja ar izslēgtu transponderi, kā arī tika pavadīti divi Su-27S, kas lidoja virs Baltijas jūras no Kaļiņingradas puses un atpakaļ bez plāna, sakariem un ar izslēgtiem transponderiem. Un pēc tam, tajā pašā dienā, NATO iznīcinātāji pavadīja no Kaļiņingradas izlidojušo Krievijas teritorijas virzienā Il-18, kurš lidoja saskaņā ar iesniegto lidojuma plānu.

Украинский историк, политолог Ростислав Ищенко - Sputnik Latvija
Viedoklis
Bez transpondera galvā

Un, visbeidzot, 22. septembrī NATO iznīcinātāji pavadīja Krievijas lidmašīnu A-50, kura iesniedza lidojuma plānu un uzturēja radiosakarus, kā arī lidmašīnu Tu-134, kura uzturēja radiosakarus, sniedza lidojuma plānu un lidoja ar ieslēgtu transponderi.

NATO un Krievijas GKS lidmašīnu satuvināšanās gadījumi gaisā virs Baltijas jūras pēdējā laikā ievērojami kļuvuši biežāki. Nereti Baltijas valstis vaino Krievijas GKS par gaisa telpas robežu pārkāpumiem. Taču Krievijas Aizsardzības ministrijā uzsver, ka visi Krievijas GKS lidmašīnu lidojumi tiek izpildīti saskaņā ar starptautiskajiem gaisa telpas izmantošanas noteikumiem virs neitrālajiem ūdeņiem, nepārkāpjot citu valstu robežas.

Maskava pieprasa sistemātisku dialogu starp Krievijas un NATO militārpersonām, lai samazinātu incidentu risku virs Baltijas. 2016. gadā Krievijas militārā iestāde uzaicināja apmeklēt Maskavu visu trīs Baltijas valstu, Polijas, Somijas un Zviedrijas pārstāvjus, lai apspriestu lidojumu drošības pasākumus virs Baltijas jūras. Taču NATO valstis noraidīja Krievijas piedāvājumu.

Ziņu lente
0