Sviesta cena var pieaugt

CC BY 2.0 / Mike Haller / ButterSviests
Sviests - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sviesta deficīts pasaules tirgū varētu novest pie produkta sadārdzināšanās – Igaunijā valda uzskats, ka par ierasto paciņu sviesta varētu nākties maksāt pat 10 eiro.

RĪGA, 14. septembris — Sputnik. Igaunijas piena pārstrādes uzņēmuma "E-Piim" priekšsēdētājs Januss Muraks uzskata, ka tuvākajā laikā sviesta paciņas cena Igaunijā varētu sasniegt 10 eiro, ziņo Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portālu rus.err.ee.

Pēc Muraka domām, tamlīdzīga situācija ir iespējama, jo pasaules tirgū sviesta cenas ir pieaugušas trīskārt, salīdzinot ar cenu minimālo līmeni krīzes apstākļos. Turklāt patlaban vairākās valstīs vērojams būtisks deficīts: noliktavās sviesta nav, viss saražotais nekavējoties nonāk veikalos.

"Man šķiet, tuvākajos mēnešos un, iespējams, pat gados, mums nāksies samierināties ar to, ka paciņa sviesta veikalos maksās vairāk nekā 10 eiro," — ziņu dienests citēja speciālista teikto.

Cenu pieaugumu ietekmē ne tikai pieprasījuma palielināšanās, bet arī tendence, kas novērota pasaulē jau pirms vairākiem gadiem — zinātnieki ierosina atteikties no sviesta un patērēt uzturā margarīnu, kas esot lietderīgāks.

Pircēja veikalā - Sputnik Latvija
Latvija ieņēmusi pirmo vietu pārtikas cenu pieauguma ziņā

Pie tam ražotāji, pēc Muraka domām, cenšas pēc iespējas palielināt govju izslaukumu. Tā rezultātā mazinās tauku saturs pienā. Agrāk tauku saturs pienā sasniedz 4,5-5%, tagad tas krities zem 4%.

Pie tam Muraks uzsvēra, ka tuvākajā laikā sviesta cenu krišanās nav gaidāma — cenu korekciju iespējams gaidīt tikai nākamā gada pirmajos mēnešos.

Iepriekš Sputnik Igaunija vēstīja, ka Statistikas departamenta rīcībā esošā informācija liecina: gada laikā sviesta cenas Igaunijā pieaugušas par 44%. Katastrofiskā sadārdzināšanās atbilst tendencēm visā pasaulē — vidēji kilograms sviesta pirms gada pasaules tirgū maksāja aptuveni 2 eiro, patlaban — 5,50 eiro.

Vairāki eksperti prognozē, ka Igaunijā gaidāms sviesta deficīts, bet citi norāda, ka mediju izplatītā "sviesta krīzes" histērija ir ievērojami pārspīlēta, un valsts bez sviesta nepaliks, jo ražo ievērojami vairāk piena produktu nekā patērē.

Ziņu lente
0