Politika

Lietuvas iedzīvotājs apsūdzēts par sociālajā tīklā publicētu apsveikumu Uzvaras dienā

© Sputnik / Sergey MelkonovGeorga lentīte - Uzvaras simbols
Georga lentīte - Uzvaras simbols - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukmerģes pilsētas iedzīvotājs apsūdzēts par padomju laiku slavināšanu, jo apsveicis draugus 9. maijā Lietuvas PSR karoga, zvaigznes, sirpja un āmura fonā.

RĪGA, 14. septembris — Sputnik. Lietuvā norit tiesas process lietā pret Ukmerģes pilsētas iedzīvotāju Ķēstuti Pauļukoni, kurš apsūdzēts par padomju laiku slavināšanu, ziņo Sputnik Igaunija.

Skandāls izcēlās pēc tam, kad 42 gadus vecais šoferis-tālbraucējs 9. maijā apsveica draugus savā lapā Facebook. Apsveikumu Ķēstutis publicēja Lietuvas PSR karoga fonā ar piecstaru zvaigznes, sirpja un āmura attēlu un pavadīja publikāciju ar vārdiem "Esmu dzimis šajā valstī un lepojos".

padomju simbolika - Sputnik Latvija
Jauni sodi: līdz 7 tūkstošiem eiro par sarkano zvaigzni vai svastiku

Tagad prokurors pieprasa piespriest Pauļukonim soda naudu 225 eiro  apmērā, un jau 15. septembrī kļūs zināms tiesas lēmums.

Pats "pārkāpējs" stāsta, ka par pretenzijām no tiesībsargājošo iestāžu puses uzzinājis visai amizantos apstākļos — policija panākusi viņa automašīnu vienā no pilsētas ielām un pēc dokumentu pārbaudes pavadījusi uz iecirkni.

Pauļukonis bijis spiests parakstīt rīkojumu nepamest valsti, tāpēc viņam atņemta iespēja strādāt.

Iepriekš Sputnik Igaunija informēja, ka Lietuvas Seima pieņemtais likums nosaka: padomju un nacistiskās simbolikas publiska demonstrācija ir aizliegta. To iespējams izmantot tikai muzejos, kā arī zinātniskiem, mākslinieciskiem un izglītojošiem mērķiem un antikvariāta tirdzniecībā.

Par šī likuma neievērošanu paredzēta administratīvā atbildība — sods 144-289 eiro apmērā. Mediji informēja par soda naudām par padomju karogu uz automašīnas numura zīmes, par plakātu ar Staļina portretu demonstrācijas laikā, par atribūtiku "Komsomoļskaja pravda v Litve" pirmajā lappusē.

Георгиевская ленточка - Sputnik Latvija
Ķecerība krāmu tirgū: Klaipēdā pārdod Georga lentītes

Cīņa pret padomju simboliku Lietuvā, šķiet, sasniedza kalngalus 2016. gadā, kad Kupišu rajona mērs pieprasīja, lai Šimonu ciema iedzīvotāji noņemtu piecstaru zvaigzni, ar ko bija rotāta pilsētas Ziemassvētku egle. Jūnija sākumā tika saņemta informācija par to, ka soda nauda piespriesta Latvijas iedzīvotājam, kurš pastaigājies Klaipēdā, tērpies futbola krekliņā ar padomju ģerboņa attēlu un uzrakstu "Dzimis PSRS".

Nesen Lietuvā sākās cīņa ar saldējumu "Padomju plombīrs", ko ciema veikalā atrada sabiedriskais darbinieks Ģiedris Druktainis. Viņš nekavējoties apsūdzēja ražotājus par "padomju propagandu".

Ziņu lente
0