Ierosināts pārdēvēt Genocīda upuru muzeju Lietuvā

© Wikipedia / Marcin Białek Lietuvas Republikas Seims
Lietuvas Republikas Seims - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas vēsturnieki un sabiedriskie darbinieki ierosina mainīt "Genocīda upuru muzeja" nosaukumu un pārdēvēt to par "Okupācijas un brīvības cīņas muzeju".

RĪGA, 10. septemberis — Sputnik. Lietuvas vēsturnieki un sabiedriskie darbinieki iesaka Seimam pārdēvēt "Genocīda upuru muzeju" par "Okupācijas un brīvības cīņas muzeju", vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz "Parlamentskaja gazeta".

"Genocīda upuru muzeja" ekspozīcija pārsvarā stāsta par padomju varas periodu, kurš Lietuvā tiek uzskatīts par okupāciju. Lietuvas Genocīda un iedzīvotāju rezistences pētījumu centra direktore Terēze Birute Burauskaite uzskata, ka muzeja pašreizējais nosaukums neatbilst ekspozīcijas saturam.

Okupācijas muzeja rekonstrukcijas projekts - Sputnik Latvija
Ministrs neapmierināts ar Okupācijas muzeja rekonstrukcijas tempu

Daudzi eksperti jau vairākkārt ir uzsvēruši, ka padomju varas darbības Lietuvā neatbilst "genocīda" definīcijai, un tās nekādā gadījumā nav iespējams salīdzināt ar Holokaustu.

Atgādināsim, ka Otrā pasaules kara laikā Lietuvas teritorijā vietējie nacistu līdzskrējēji iznīcināja 90% vietējās ebreju kopienas — vairāk nekā 200 tūkstošus cilvēku. Muzeja ekspozīcijā Holokaustam veltīts vien neliels materiālu apjoms, bet par genocīdu tiek dēvēti notikumi padomju varas periodā.

Lietuvas PSR VDS ēkā izvietotā muzeja nosaukums kritizēts arī Lielbritānijā. Pirms dažiem gadiem britu izdevums The Guardian rakstīja: "Paskatīsimies uz "Genocīda upuru muzeju" Ģedimina prospektā Viļņas centrā. Jums, iespējams, šķiet, ka tajā apkopotas liecības par ebreju iznīcināšanu, — Viļņa kļuva par vienu no par tās galvenajām arēnām. Jūs kļūdāties. Par holokaustu ekspozīcijā nav nekā."

Ziņu lente
0