Latvija domā pārāk lēni: Baltijas valstis nav vienojušās par SDG

© Foto : Facebook / Saulius SkvernelisIgaunijas, Lietuvas un Latvijas premjerministri apspriedē par SDG termināļa celtniecību Baltijā
Igaunijas, Lietuvas un Latvijas premjerministri apspriedē par SDG termināļa celtniecību Baltijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Triju Baltijas valstu vienošanās par sašķidrinātās dabasgāzes glabāšanu palielinātu iespēju saņemt ES finansējumu, taču Latvijas lēmums ieilgst, un Lietuvas līgums ar Igauniju neatbilst ES prasībām.

RĪGA, 31. augusts — Sputnik. Baltijas valstīm nav izdevies panākt vienošanos par vienotu sašķidrinātās dabasgāzes tirgu, un tagad Lietuva mēģinās vienoties tikai ar Igauniju, vēsta Sputnik Igaunija.

Lietuvas valdība piedāvāja visām Baltijas valstīm vienoties par tā saucamo SDG reģionālo paketi, kurā tiks novērtēta Klaipēdas peldošā SDG termināļa nozīme, gaidāmā SDG pārkraušanas termināļa Igaunijā un Inčukalna gazes glabātavas nozīme.

Inčukalna dabas gāzes glabātuvē - Sputnik Latvija
Pirmā amerikāņu SDG partija ieradusies Klaipēdas ostā
Iepriekš Lietuva centās panākt reģionālā termināļa statusa piešķiršanu Klaipēdas terminālim Independence, lai rastos iespēja pretendēt uz ES finansiālo atbalstu Norvēģijas uzņēmumam Hoegh LNG piederošā gāzes glabātavas kuģa iegādei, taču nesaņēma kaimiņvalstu atbalstu. Gāzes glabātavas kuģa nomai valsts kontrolētais uzņēmums Klaipedos nafta tērē aptuveni 60 milj. eiro gadā.

Pēc tam Lietuva piedāvāja abām pārējām Baltijas valstīm vienošanos, kas aptvertu objektus visās trijās valstīs, un kopīgi panākt Eiropas Savienības finansējuma piešķiršanu.

"Mēs nerunājam par reģionālo termināli, mēs runājam par SDG reģionālo paketi," — paziņoja Lietuvas premjerministra padomnieks ārpolitikas jautājumos Deivids Matuļonis.

Pēc viņa vārdiem, šī vienošanās palielinātu triju valstu iespējas saņemt ES finansējumu, kā arī par 5-7% samazināt gāzes cenas pat konkurences apstākļos ar "Gazprom".

Taču 29. augustā Latvijas valdība nolēma pieprasīt papildu informāciju vienošanās jautājumā, ko Lietuva novērtēja kā negatīvu reakciju un procesa vilkšanu garumā.

Здание компании Газпром - Sputnik Latvija
Sašķidrinātās gāzes gaidās: Latvijā par 75% pieaugusi gāzes iegāde no "Gazprom"

"Diemžēl mums neizdevās panākt vienošanos. Ja radīsies vajadzība, mēs varam sniegt informāciju, taču patlaban ir atrunas no Latvijas puses šī projekta jautājumā, un, iespejams, mums būs kopā ar igauņiem jādomā, ko darīt tālāk. Bez šaubām, jautājums par termināļa izpirkšanu tik un tā tiks izskatīts," — paziņoja Matuļonis.

Viņš piezīmēja, ka jaunajos apstākļos Lietuva mēģinās vienoties tikai ar Igauniju par kopēju SDG tirgu, taču pagaidām ir grūti teikt, vai Eiropas Komisija traktēs tikai divu valstu vienošanos kā reģionālu vienošanos, kas nepieciešama finansiālās palīdzības saņemšanai gāzes infrastruktūras vajadzībām.

"Ja Latvija patiešām mainīs viedokli un pieņems lēmumu, mēs vienmēr būsim gatavi pārrunām, taču patlaban diemžēl situācija ir tāda, kāda tā ir. Panākt reģionālās vienošanās ir grūtāk nekā mēs vēlētos, un esam spiesti konstatēt, ka vienošanās nav panākta," — paziņoja Matuļonis.

Pirmā tikšanās ar Igauniju jautājumā par kopīga SDG tirgus izveides vienošanos ieplānota 5. septembrī.     

Ziņu lente
0