Politika

Starptautisks skandāls: Grieķija devusi Igaunijai vēstures mācību

© Foto : eu2015lu.eu / Charles CaratiniGrieķijas ministrs Stavross Kontons
Grieķijas ministrs Stavross Kontons - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautisks skandāls piespiedis Igaunijas ES prezidentūras aparātu mainīt ziņojumu par konferenci, kas veltīta totalitāro un autoritāro režīmu upuru piemiņai.

RĪGA, 22. augusts — Sputnik. Grieķijas atteikšanās pieņemt Igaunijas valdības viedokli par komunismu un pagājušā gadsimta noteikumiem likusi Tallinai koriģēt oficiālos tekstus, vēsta Sputnik Igaunija.

Starptautiskais skandāls piespiedis Igaunijas ES prezidentūras aparātu mainīt oficiālajā vietnē publicēto ziņojumu par 23. augustā gaidāmo konferenci, kas veltīta totalitāro un autoritāro režīmu upuru piemiņai. 

Laupas pamatskola - Sputnik Latvija
Skolā Igaunijā uzstādīts SS virsnieka krūšutēls

Pēc Grieķijas pārstāvja, ministra Stavrosa Kontona atteikšanās piedalīties pasākumā Tallina nolēma labot formulējumu, pie tam nemainot Igaunijas oficiālo vēstures interpretāciju.

Jaunais konferencei veltītais materiāls, kas publicēts Igaunijas prezidentūras vietnē, atšķiras no sākotnējās redakcijas, taču joprojām izkropļo Eiropas Parlamenta apstiprināto rezolūciju, kas pieņemta  2009.gada 2. aprīlī.

Konflikta būtība

Eiropas Parlamenta pieņemtais dokuments aicina pasludināt 23. augustu par "visu totalitāro un autoritāro režīmu upuru" piemiņas dienu. Neskatoties uz to, ka dokumentā pieminēti noziegumi, ko pagātnē pastrādājuši vairāki Eiropas komunistiskie režīmi, galīgajā redakcijā vārds "komunisms" nav minēts.

Sputnik Igaunija uzsver, ka vairākās Eiropas valstīs komunistiskās partijas ir pietiekami spēcīgas un to aktīvisti neuzskata, ka būtu pareizi nosodīt minēto ideoloģiju kopumā un pielīdzināt to "staļinismam" vai pat nacismam. Eiropas Parlamentā bija pietiekami spēcīga tolerance un diplomātija, lai ņemtu to vērā, taču Igaunijā — ne.

Sākotnējā Tallinas sagatavotajā redakcijā bija norādīts: "Konference komunisma un nacisma upuru piemiņai: XXI gadsimta Eiropas mantojums — komunistisko režīmu noziegumi".

"Kols konferences tēmas nosaukumā liek domāt, ka autori uzskata nacismu par vienu no komunisma paveidiem. Pie tam ārpus formulējuma palicis Franko režīms Spānijā un fašisms Itālijā," — uzsvēra informācijas aģentūra.

Grieķija izteica oficiālu protestu un apsūdzēja Igauniju centienos atjaunot aukstā kara klimatu un mīdīt kājām ES vērtības. 

Ziņu lente
0