Ķecerība krāmu tirgū: Klaipēdā pārdod Georga lentītes

© Sputnik / Владимир Трефилов / Pāriet pie mediju bankasГеоргиевская ленточка
Георгиевская ленточка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Žurnālists Andruss Tapinass Klaipēdas sīkumtirgū ieraudzījis padomju formas tērpu un Georga lentītes. Tirdzniecības centra vadība un pilsētas mērs viņam atvainojušies.

RĪGA, 8. augusts — Sputnik. Lietuviešu žurnālists Andruss Tapinass bija sašutis par padomju militāro formas tērpu, Georga lentītēm un citu "aizliegto padomju simboliku" krāmu tirgū tirdzniecības centrā Akropolis, Klaipēdā, raksta Sputnik Lietuva.

Šī gada jūlijā Andruss Tapinass ierosinājis akciju, kuras laikā 15. un 16. jūlijā Facebook lietotāji no Lietuvas atstājuši negatīvas atsauksmes KF ĀM un Krievijas vēstniecības Lietuvā lapās ar heštegu "Kremli, mūsu vēsturi negrozīs".

Par akcijas iemeslu kalpojusi filma par "meža brāļu" cīņu par Baltijas neatkarību, kas publicēta oficiālajā NATO YouTube kanālā, un Krievijas Ārlietu ministrijas reakcija par vēstures izkropļošanu.

Šoreiz Tapinass izvietojis savā lapā sociālā tīklā Facebook Klaipēdas sīkumtirgū atrodamo preču fotoattēlus.

"Kā jums šķiet, kas tas ir? Maskava GDK dienā? Rjazaņas tirgus? Nižņij Tagilas tirdziņš pie cietuma? Nē. Tirdzniecība notiek "slavenajā" Akropolē Klaipēdā. Aizliegtie padomju simboli, padomju desantnieku uniforma, okupantu koloradki sestdienas krāmu tirgus galvenajā alejā," — raksta Tapinass.

"Iedomājos, cik jautri būto to ieraudzīt kādam politiskam ieslodzītajam vai izsūtītā ģimenes locekļiem. Kādas siltas jūtas daudziem no mums izraisa okupantu ordeņi un 1991. gada janvāra desantnieku formas tērps. Un šeit es gribētu vaicāt ne tikai pārdevējiem, bet arī "Akropoles" vadībai, kas pasludināta par sociāli atbildīgo — vai viss ir kārtībā un būs kārtībā? Tiešām?" — viņš jautāja.

Tirdzniecības centra administrācija steidzās atvainoties par "nelikumīgu preci".

"Šajā gadījumā viss nav kārtībā. Tirgus darbojas jau četrus gadus. Un par šo laiku šādu gadījumu nebija. Tirgus organizētājs Širūns Toļušis ir brīdināts. Ļoti atvainojamies apmeklētājiem un apliecinām, ka šādi gadījumi vairs neatkārtosies," — atzīmēja "Akropoles" administrācijas pārstāvji.

Atvainojās arī Klaipēdas mērs Vitauts Grublauskis.

"Ne jau katru dienu tur esmu, neesmu interesējies, ko vadība par to zinājusi. Rīt viņi par to droši uzzinās un attiecīgi reaģēs," — viņš uzrakstīja.

Kopš 2008. gada Lietuvā padomju un nacistiskā simbolika nevar tikt izmantotas un izplatītas vietās, kur uzturas daudz cilvēku un masu pasākumos. Izmantot šo simboliku var tikai muzejos, kā arī zinātniskiem, mākslinieciskiem un izglītības mērķiem, kā arī antikvariāta tirdzniecībā.

Par likuma neievērošanu paredzēta administratīvā atbildība – naudas sods no 144 līdz 289 eiro apmērā.

Ziņu lente
0