Igaunijā atlikusi viena zivju konservu ražotne

© pixabayKonservi
Konservi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas noteiktais zivju konservu embargo negatīvi ietekmējis ražotājus Igaunijā – patlaban valstī atlicis viens vienīgs lielais uzņēmums.

RĪGA, 6. augusts — Sputnik. Igaunijā atlicis tikai viens lielais zivju konservu ražošanas uzņēmums, pastāstīja Pārtikas rūpniecības uzņēmumu savienības vadītāja Sirje Potiseppa. Viņa uzsvēra, ka šāda situācija lielā mērā saistīta ar Krievijas noteikto zivju konservu importa aizliegumu, turklāt situāciju ietekmējis arī konflikts Ukrainā, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portālu rus.err.ee.

Potiseppa pastāstīja, ka agrāk liels zivju konservu pieprasījums bija vērojams bijušās PSRS valstīs, it īpaši Krievijā un Ukrainā — abas valstis bija galvenie Igaunijas zivju pārstrādes uzņēmumu produkcijas parētērāji. Tomēr pēdējos gados šie tirgi ir aizvien mazāk pieejami Igaunijai, tāpēc konservu ražotāju skaits ir ievērojami samazinājies.

Konflikts Ukrainā un Krievijas noteiktais zivju konservu importa aizliegums negatīvi ietekmējuši uzņēmumus Igaunijā, uzsvēra Sirje Poriseppa. Agrāk ražotāji atradās Pērnavā, Virtsu, Hāpsalā, Tallinā, taču tagad atlikusi tikai viena ražotne, paskaidroja Pārtikas rūpniecības uzņēmumu savienības vadītāja.

Рижские шпроты - Sputnik Latvija
Latvijas šprotu cenas nokrita zem pašizmaksas Krievijas produktu embargo dēļ

Pašā Igaunijā zivju konservi neesot īpaši populāri. Potiseppa paskaidroja: jo augstāks ienākumu līmenis, jo mazāk cilvēki pērk konservus — viņi dod priekšroku svaigām zivīm un dārgākiem jūras produktiem.

Taču jau tuvākajā laikā uzņēmums "Viru Rand" plāno uzcelt jaunu šprotu konsenrvu rūpnīcu, kurā plāno izveidot 300 darba vietas. Jaunā ceha projekts jau ir gatavs, atlicis atrisināt attīrīšanas iekārtu jautājumu.

Svaigu, saldētu un atdzesētu zivju importa aizliegums no ES valstīm Krievijā stājās spēkā 2014. gada 7. augustā. Konservi pārtikas embargo sarakstā nav iekļauti. Taču 2015. gada 4. jūnijā Krievijas lauksaimniecības produkcijas kontroles iestāde Rosseļhoznadzor noteica liegumu zivju produkvijas importam no Igaunijas un Latvijas, pamatojot to ar sistemātiskiem pārkāpumiem, ko iestāde konstatēja inspekciju gaitā pavasarī, un kancerogēnā benzopirēna saturu produkcijā. Tolaik Krievija informēja par nepieciešamību novērst benzopirēna saturu šprotēs, lai būtu iespējams atjaunot konservu importu KF.

2017. gada janvārī Rosseļhoznadzor vadītāja palīgs Aleksejs Aleksejenko pavēstīja, ka Krievija varētu atcelt daļu ierobežojumu šprotu piegādei no Baltijas valstīm. Viņš uzsvēra, ka Baltijas valstu uzņēmumu pienākums ir garantēt pārkāpumu novēršanu. Taču līdz šim zivju konservu importa liegums no Igaunijas un Latvijas nav atcelts.

Ziņu lente
0