Politika

Igaunijas antifašisti: Eiropas Parlamenta iniciatīva ir apsveicama

© Sputnik / Оксана ДжаданAntifašistu mītiņš Bastejkalnā
Antifašistu mītiņš Bastejkalnā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Antifašistu komiteja pozitīvi vērtē Eiropas Parlamenta deputātu iniciatīvu ar aicinājumu nosodīt oficiālos neonacistiskos pasākumus Baltijas valstīs.

RĪGA, 22. jūlijs — Sputnik. Eiropas parlamenta frakcijas "Eiropas apvienotie kreisi/Ziemeļu kreisie zaļie" (GUE/NGL) rezolūcija ar ierosinājumu ne tikai nosodīt, bet arī sodīt valstis, kas pieļauj mēģinājumus atjaunot nacionālā un rasu pārākuma idejas, neonacisma idejas, ir apsveicama. Tā sabiedriskās organizācijas "Padomju Savienības Varoņa Arnolda Meri vārdā nosauktā Igaunijas Antifašistu komiteja" vadītājs Andrejs Zarenkovs komentēja EP deputātu iniciatīvu sarunā ar Sputnik Igaunija.

Leģionāru dienas pasākumi Rīgā 2017. gada 16. martā - Sputnik Latvija
EP deputāti pieprasa atņemt ES naudu Baltijai nacistu gājienu dēļ

Viņš piezīmēja, ka tamlīdzīgi paziņojumi sniegti arī iepriekš, taču galvenokārt tas noticis starptautisku organizāciju, piemēram, Eiropas Padomes un Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) ietvaros. "Iepriekš tamlīdzīgu pazi

ņojumu iniciatīva galvenokārt nāca no Krievijas delegācijām EP un EPPA, un tas bija saprotams: Krievija ir valsts, kas uz savas ādas ir uzzinājusi, pie kā noved nacisma atbalstīšana," — viņš teica un norādīja, ka pirmo reizi tamlīdzīgs paziņojums ar konkrētām pretenzijām un prasībām sniegts Eiropas Savienības galvenā likumdevēja sienās, un tam noteikti būs rezultāts.

"Man šķiet, šis ir gadījums, kad kvantitāte var pārvērsties par kvalitāti," — viņš ir pārliecināts.

Zarenkovs atgādināja, ka Igaunijas, Latvijas un Lietuvas antifašisti jau vairākkārt ir informējuši Rietumeiropu par to, ka "ar Baltijas valstīm viss nav kartībā: aiz skaistās fasādes, ko igauņu politiķi cenšas demonstrēt pārējai pasaulei, slēpjas pavisam kas cits". Viņš ir pārliecināts, ka eirostruktūru reakcija pēc veselas eirodeputātu frakcijas iniciatīvas nesīs rezultātu.

Eiropas Parlaments izskatīs iniciatīvu rudenī

Секретарь Совета безопасности РФ Николай Патрушев - Sputnik Latvija
Krievijas Drošības padomes sekretārs komentējis neonacisma atdzimšanu Baltijā

Rezolūciju ar aicinājumu ieviest sankcijas pret Baltijas valstīm, ņemot vērā biežās neonacistu akcijas un gājienus, kas tiek organizēti ar varasiestāžu piekrišanu, iesniegusi s izskatīšanai Eiropas Parlamentā EP frakcija "Eiropas apvienotie kreisi/Ziemeļu kreisie zaļie" (GUE/NGL). Rezolūcija tiks izskatīta šoruden ES galvenā likumdevēja kopsapulcē.

Deputātu grupa vēlas, lai Brisele nosodītu pasākumus, kas popularizē nacistu ideoloģiju, kā arī ieviestu ekonomiskās sankcijas pret Baltijas valstīm šī iemesla dēļ.

Pat situācijā, ja iniciatīva netiks apstiprināta, tā kļūs par manāmu politisko žestu, uzskata frakcijas loceklis, EP komisijas attiecībām ar Krieviju priekšsēdētāja vietnieks Jirži Maštalka.

Kā minēto pasākumu piemēri tiek minēti hitleriskās Vācijas SS spēku veterānu ikgadējie salidojumi Sīnimē Igaunijas ziemeļaustrumos, kā arī ikgadējie leģionāru gājieni Latvijas galvaspilsētā.

Krievija Ārlietu ministrijas līmenī jau vairākkārt centusies pievērst Eiropas uzmanību vairāku valstu centieniem "ignorēt augošās neonacistiskās tendences un sistemātiskus vandālisma aktus, kam pakļauti Otrā pasaules kara pieminekļi un apbedījumu vietas".

Ziņu lente
0