Lietuvas Seima deputāti vēlas aizliegt Krievijas filmu demonstrēšanu kinoteātros

© Sputnik / Alexey FilippovViļņa
Viļņa - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas deputāti vērsušies pie premjerministra ar ierosinājumu sodīt kinoteātrus par Krievijas filmām, kas nes "naidīgu propagandu".

RĪGA, 27. jūnijs — Sputnik. Lietuvas Seima deputāti no partijas "Tēvijas savienība — Lietuvas kristīgie demokrāti" (TS-LKD) Laurins Kasčjūns, Vitauts Kernagis un Pauļus Saugards vērsušies pie premjera un kultūras ministra ar ierosinājumu sodīt kinoteātrus, kuri vēlas demonstrēt Krievijā uzņemtas filmas, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz parlamenta preses dienestu.

Pienākums noteikt "naidīgās propagandas"  līmeni un izsniegt atļaujas Krievijā uzņemto filmu demonstrēšanai Lietuvas Kino centra vietā jāuzņemas ekspertiem no Valsts radio un televīzijas komisijas (LRTK).

Pēc deputātu domām, Valsts radio un televīzijas komisija varēs profesionālāk novērtēt Krievijā ražotās filmas no vēsturiskās vērtības viedokļa un konstatēt "naidīgu propagandu".

"Acīmredzams, ka Kultūras ministrijas Kino centrks nespēj vai nevēlas slēgt ceļu Krievijas naidīgajai propagandai. Parādoties šādai LRTK funkcijai, tā varēs ieviest tādas sankcijas, kā brīdinājumu, aizliegumu demonstrēt filmu vai piespriest sodu par filmu, kas nes propagandu vai dezinformāciju," — viņi uzskata.

Iepriekš Seima deputāte Radvila Morkunaite-Mikulinene pauda uzskatu, ka Krievijas filma "Vikings" varētu apdraudēt valsts drošību, jo tās mērķis esot "attaisnot Krimas aneksiju un nostiprināt Krimas vēsturisku un likumīgo piederību Krievijai".

Daņila Kozlovskis filmā Vikings - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Svešais starp savējiem": kā ārvalstu kino apdraud Lietuvas nacionālo drošību
Februārī Lietuvā tika aizliegts demonstrēt Krievijas filmu par supervaroņiem "Aizstāvji". Pērn Lietuvas politologs, Austrumeiropas izpētes centra vadītājs Laurins Kasčūns skaidroja, ka Krievijas multiplikācijas filma "Maša un Lācis" esot informācijas diversija un Kremļa jaunais propagandas ierocis.

Visā pasaulē populāro Krievijas animācijas seriālu Kasčūns nodēvēja par "vienu no spilgtākajiem jaunākajiem fenomeniem". Pēc viņa pārliecības, multiplikācijas filma "cenšas parādīt lāci (Krievijas alūzija) kā labsirdīgu un miermīlīgu radību, kas rūpējas par mazu meiteni".

"Bīstamu propagandisku informatīvo diversiju" starpā iekļauta arī populārā Krievijas televīzijas programma "Jautro un atjautīgo klubs" — KVN.

Ziņu lente
0