Kas to būtu domājis: Baltijas valstu premjeri tiekoties sarunājas krieviski

© Foto : Facebook / Saulius SkvernelisLietuvas, Latvijas un Igaunijas premjerministru tikšanās Klaipēdā. Foto no arhīva
Lietuvas, Latvijas un Igaunijas premjerministru tikšanās Klaipēdā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas, Latvijas un Igaunijas premjerministru tikšanās pagājušonedēļ Klaipēdā notika krievu valodā. Tas radīja plašas diskusijas sabiedrībā.

RĪGA, 13. jūnijs — Sputnik. 9. jūnijā Sauļus Skvernelis, Jiri Ratass un Māris Kučinskis tikšanās laikā Klaipēdā savā starpā sarunājās krievu valodā, stāsta aculiecinieki. Viņu starpā tikai Igaunijas premjers Jiri Ratass centās sarunāties angļu valodā, vēsta Sputnik Lietuva.

Lietuvas bijusī aizsardzības ministre Rasa Juknevičene, kura kaismīgi iebilst pret draudzīgām attiecībām ar Krieviju, pievērsās šim kāzusam un komentēja to savā lappusē Facebook.

"Kad gan atkal nāks laiks, kad Lietuvas, Latvijas un Igaunijas premjeri varēs savā starpā sarunāties ne tikai krievu valodā? Droši vien to gaida arī Igaunija… To es saku par situāciju Baltijas valstu premjeru tikšanās laikā. Angliski runāja tikai igaunis…" — viņa atzīmēja.

Spriežot pēc viņas vārdiem, tā ir kauna lieta, ka Eiropas valstu premjeri nevar savā starpā vienoties angļu valodā.

"Nezinu nevienu Ziemeļeiropas premjeru, kurš nerunātu angļu valodā. Nevaru iedomāties, kā mūsdienās iespējams orientēties pasaulē bez ātrām ziņām Twitter. Katrams premjeram no rīta vismaz "Financial Time" jāpārlapo," — viņa rakstīja.

Taču sociālo tīklu lietotāji premjerus nenosodīja.

Zigmas Eitutis: Svarīgi ir tas, par ko runāja, nevis tas, kādā valodā…

Audra Fiser: bet kāpēc viņi nerunā katrs savā valodā?

Vytautas Miliauskas: Droši vien, Skvernelim nav valodu talanta…

Rimantas Smigelskas: Rasas kundze un citi viņai līdzīgie, man ir viens jautājums: kas ir svarīgāk — vienoties kaut zulusu valodā, vai runāt tikai angliski?

Ko premjeri apsprieda

Piektdien Klaipēdā tikās Latvijas, Lietuvas un Igaunijas premjeri. Tikšanās laikā tika apspriesti ar reģionālā sašķidrinātās dabas gāzes termināļa (SDGT) celtniecību.

2014. gada oktobra beigās kuģis-SDGT "Independence" ieradās Klaipēdas ostā un decembrī sāka darbu.

Pirmkārt, ar termināļa palīdzību Lietuva cer atbrīvoties no "Gazprom" monopola gāzes piegādēm Lietuvai.

Зал заседаний Рийгикогу - Sputnik Latvija
Igaunijas lauku lietu ministrs spiests taisnoties par informāciju presei krievu valodā

Otrkārt, nodrošināt visas Baltijas valstis ar gāzi, kas nav nākusi no Krievijas. Pie tam pats termināls diezin vai kādreiz atmaksāsies. Independence nomas maksa ir visai liela — Klaipedos Nafta ik gadus maksā 43 miljonus eirpo kuģa īpašniekam un termināļa operatoram — norvēģu kompānijai Hoegh LNG.

Lietuva cenšas panākt reģionālā statusa piešķiršanu SDGT, lai gūtu pamatu lūgt no Eiropas Komisijas 100 miljonus eiro gāzes glabātavas izpirkšanai no Hoegh LNG, kas ļautu valstij samazināt termināļa uzturēšanas izdevumus.

Gāzes "draudzību" ar Latviju un Igauniju Lietuvai pagaidām nodibināt neizdodas. Igaunija pati vēlas būvēt līdzīgu termināli un pat lūdza Eiropas Komisiju finansēt šo projektu, taču 2017. gada februārī tās lūgums tika noraidīts.

Ziņu lente
0