Ignalinas AES uzsākti kodolatkritumu glabātavas karstie izmēģinājumi

© Sputnik / Александр ЛиповецIgnalinas AES otrais bloks
Ignalinas AES otrais bloks - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tā saucamo karsto izmēģinājumu laikā radioaktīvie atkritumi tiek izņemti no pagaidu glabātavām, šķiroti un izvietoti konteineros tālākai pārvadāšanai un zemas vai vidējas radioaktivitātes atkritumu pārstrādei.

RĪGA, 10. jūnijs — Sputnik. Piektdien Ignalinas AES Lietuvā sākusies "karsto izmēģinājumu" fāze — uzsākti darbi ar radioaktīvajām vielām, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz RIA Novosti.

"Vairāku valstu kopīgais un sarežģītais darbs, kā arī augstais kompetences līmenis ir ļāvis sasniegt šīsdienas rezultātu — cieto atkritumu apstrādes un glabāšanas jaunā kompleksa celtniecības būtiska posma sākuma," — pirms karsto izmēģinājumu sākuma teica IAES ģenerāldirektors Darjus Janulevičs.

Ignalinas AES - Sputnik Latvija
Lietuva uzsākusi pārstrādātās kodoldegvielas glabātuves ekspluatēšanu

Ceturtdien Lietuvas Atomenerģētikas drošības valsts inspekcija izsniedza IAES licenci karsto izmēģinājumu sākumam. Janulevičs paziņoja, ka 2018. gadā pēc izmēģinājumiem, noslēdzot radioaktīvo vielu izmantošanu, plānots sākt rūpnieciskā kompleksa ekspluatāciju.

Tā saucamo karsto izmēģinājumu laikā radioaktīvie atkritumi tiek izņemti no pagaidu glabātavām, šķiroti un izvietoti konteineros tālākai pārvadāšanai un zemas vai vidējas radioaktivitātes atkritumu pārstrādei.

"Tas ir pirmais pilotprojekts Krievijas parauga atomstacijas ekspluatācijas izbeigšanai. Patlaban pasaulē nav pārstrādes kompleksu, kas līdzinātos tam, ko nodevām pasūtītājam," — klāstīja Nukem Technologies GmbH ģenerāldirektors Tomass Saipolds.

Ignalinas AES izmantotās kodoldegvielas un radioaktīvo atkritumu apstrādes tehnoloģisko kompleksu izstrādes darbus veic kompānija Nukem Technologies GmbH (tā pieder grupai ASE piederošanai AS "Atomstroieksport").

Baltkrievijas AES būvdarbi - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kam vajadzīga Baltkrievijas AES demonizācija?
Jaunajā glabātavā izmantotā degviela tiks glabāta īpašos metālbetona konteineros CONSTOR®RBMK 1500/М2. Tie ir 4,5 metrus augsti, diametrs — 2,6 metri, bet svars kopā ar saturu — 118 tonnas.

Plānots izgatavot 190 konteinerus. Projektu finansē Ignalinas AES ekspluatācijas pārtraukšanas starptautiskais fonds, ko pārvalda Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka.

Ignalinas AES ekspluatācija tika uzsākta 1983. gadā, tajā bija uzstādīti Černobiļas AES tipa reaktori. AES darbība tika apturēta pēc Eiropas Savienīas prasības 2009. gadā. Demontāžu plānots veikt līdz 2038. gadam uz ES rēķina.

Ziņu lente
0