Igaunija uzstādījusi nesaņemtā alkoholisko dzērienu akcīzes nodokļa skaitītāju uz robežas ar Latviju

© Foto : Союз мелких торговцев Эстонии"Счетчик" недополученного алкогольного акциза в Икла
Счетчик недополученного алкогольного акциза в Икла - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Igaunijas Mazumtirgotāju apvienības datiem, šogad valsts nesaņems 40 miljonus eiro akcīzes nodoklī alkohola cenas starpības dēļ kaimiņu Latvijā.

RĪGA, 23. maijs – Sputnik. Uz Latvijas un Igaunijas robežas, pie Iklas pārejas tika uzstādīts informācijas ekrāns, kurā tiešsaistes režīmā tiek rādīta aptuvenā alkoholisko dzērienu akcīzes nodokļa summa, kas nenonāks Igaunijas budžetā, vēsta portāls rus.err.ee. Ekrāns tika uzstādīts pēc Igaunijas Mazumtirgotāju apvienības iniciatīvas.

"Pēc Mazumtirgotāju apvienības vērtējuma, kopš pagājušā gada līdz šim brīdim agresīvās alkoholisko dzērienu akcīzes nodokļa politikas dēļ Igaunija nav saņēmusi ap 27 miljoniem eiro, savukārt igauņu patērētāji katru sekundi izvada no valsts 60 eiro centus no nodokļu ieņēmumiem," — teikts organizācijas preses ziņojumā.

Savienība prognozē valsts budžeta akcīzes zaudējumus 40 miljonu eiro apmērā. Organizācija uzskata, ka akcīzes nodokļa atšķirību dēļ abās valstīs, ir aktivizējusies pierobežas tirdzniecība, kas var novest pie nelielo veikalu slēgšanas un darba vietu zaudējumiem Igaunijas dienvidos un centrālajos rajonos.

Igaunija pastiprinās cīņu pret alkoholu no Latvijas - Sputnik Latvija
Igaunija pastiprinās cīņu pret alkoholu no Latvijas

Iepriekš socioloģiskā kompānija Kantar Emor veica pētījumu, saskaņā ar kuru, alkohola daļa, ko igauņi iegādājas Latvijā, ir pieaugusi līdz 10%. 2016. gada augustā šis radītājs bija 6% līmenī. Valsts dienvidos un Tartu reģionā Latvijā iegādātā alkohola daļa ir palielinājusies no 18% līdz 33%.

Igaunijas Alus ražotāju savienība pērn jau paziņoja par 10 miljonu eiro akcīzes nodokļu nesaņemšanu vietējo dzērienu realizācijas samazināšanas dēļ. Pēc kārtējās alkoholisko dzērienu akcīzes nodokļa celšanas šī gada janvārī, alkoholisko dzērienu cenu starpība Igaunijā un Latvijā ir sasniegusi apmēram 50%.

Akcīzes nodoklis stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem tiek paaugstināts Igaunijā kopš 2015. gada: pērn tas palielinājies par 15%, līdz 2020. gadam plānots to ikgadēji paaugstināt par 10% līdz 31,8 eiro centiem par litru. Šī gada februārī vieglo alkoholisko dzērienu akcīzes nodoklis tika paaugstināts no 8,3 eiro centiem par litru līdz 9,13, savukārt, 2020.gadā tas sastādīs 22,09 eiro centus.

Paaugstināsies arī akcīzes nodokļa likme vīnam ar absolūtā spirta saturu 6 tilpumprocenti un raudzētiem dzērieniem: jūlijā tā palielināsies no 48,6 eiro centiem līdz 74,8, savukārt 2020. gadā tā sasniegs 1,1 eiro.

Ziņu lente
0