Somija neielaidīs Igaunijā NATO tankus un karavīrus

CC BY 2.0 / NATO photo by Henk van der Velde / Igauņu karavīri mācībās Trident Juncture. Foto no arhīva
Igauņu karavīri mācībās Trident Juncture. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Hipotētiska militāra konflikta apstākļos Somija atteiktos ielaist savā teritorijā NATO karavīrus un tehniku, kas dotos uz Igauniju – pie šāda secinājumi nonākuši žurnālisti, uzklausot valsts aizsardzības ministra Jussi Nīniste atbildes.

RĪGA, 18. maijs — Sputnik. Somijas aizsardzības ministrs Jussi Nīniste, kurš nesen apmeklēja Igauniju, paziņoja, ka valsts, domājams, atteiktos ielaist savā teritorijā NATO karavīrus un tehniku, kas dotos uz Igauniju, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portālu rus.err.ee.

16. maijā Nīniste ieradās vizītē Igaunijā, kur viņam bija ieplānota tikšanās ar Igaunijas aizsardzības ministru Margusu Cahknu. Tāpat Nīniste apmeklēja mācības "Pavasara vētra", kurās piedalās arī somu sapieru vienība, atgādināja portāls.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un Somijas ĀM vadītājs Timo Soini - Sputnik Latvija
Somijas ārlietu ministrs: panākts progress jautājumā par lidojumiem virs Baltijas
Atbildot uz žurnālustu jautājumu par to, vai Somija piekristu ielaist NATO karaspēku savā teritorijā, viņš paziņoja: "Somija gatavojas savas teritorijas aizsardzībai un neielaidīs tajā nevienu svešinieku. Igaunijas aizsardzības izvēle ir NATO. Dalība NATO nodrošina Igaunijas drošību. Somijai šādu drošības garantiju nav."

 Tādējādi viņš faktiski piebalsoja valsts prezidenta Sauli Nīniste viedoklim, kurš nesen pavēstīja, ka ārkārtas situācijā Somija ir gatava atbalstīt Igauniju, taču nevar sniegt nekādas drošības garantijas Baltijas valstij.

Tāpat sarunā ar žurnālistiem Somijas aizsardzības ministrs Jussi Nīniste pauda viedokli par to, ka drošība Baltijas jūras reģionā pēdējā laikā ir pasliktinājusies un šī iemesla dēļ Somija palielinās aizsardzības izdevumus.

"Pēdējo gadu notikumi liecina, ka kara draudi vairs nav neiespējami arī mūsu reģionā," — uzskata Somijas aizsardzības ministrs.

Ziņu lente
0