Kučinskis piedāvājis Somijai kļūt par Rail Baltica akcionāru

© Lehtikuva/Markku Ulander/via REUTERSLatvijas premjerministrs Māris Kučinskis un Somijas valdības vadītājs Juha Sipile
Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis un Somijas valdības vadītājs Juha Sipile - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tikšanās laikā Helsinkos ar Somijas premjerministru Juhu Sipili Latvijas premjers Māris Kučinskis aicinājis Somiju piedalīties projektā Rail Baltica un iestādījis egles stādu par godu Somijas Republikas gadsimta jubilejai.

RĪGA, 13. maijs — Sputnik. Ministru prezidents Māris Kučinskis tikšanās laikā Helsinkos ar Somijas premjerministru Juhu Sipili piedāvāja Somijai kļūt par dzelzceļa maģistrāles projekta "Rail Baltica" koordinatora "RB Rail" akcionāru, informē Ministru kabineta mājaslapa.

Tikšanās laikā puses pārrunāja abu valstu sadarbības jautājumus, reģionālos projektus enerģētikas un transporta nozarē.

Dzelzceļš - Sputnik Latvija
Dzelzceļa kompānijas arvien vairāk konkurēs par kravām ar autopārvadātājiem

Viens no svarīgākajiem jautājumiem sarunas gaitā bija projekts Rail Baltica. Kučinskis norādīja, ka pašlaik tas ir nozīmīgākais Eiropas līmeņa transporta infrastruktūras projekts, kas pārstāv kopējās stratēģiskās intereses reģionā. Turklāt politiķis pauda gandarījumu par Somijas ieinteresētību projektā un ierosināja izskatīt iespēju kļūt par RB Rail akcionāru.

Abas puses lielu uzmanību veltīja arī enerģētikas jautājumiem, norādot, cik svarīgi ir turpināt reģionālā enerģijas tirgus attīstību, stiprināt energodrošību un samazināt energoatkarību no svarīgākajām piegādātājvalstīm.

Latvijas un Somijas valdības vadītāji vienojās turpināt veiksmīgo sadarbību ES ietvaros ar mērķi panākt savām valstīm labvēlīgus nosacījumus mežu izmantošanai un bioenerģētikas attīstībai.

Tāpat Kučinskis iestādījis egles stādu Paloheinа parkā programmas "Nākotnes egle" ietvaros, kas ir veltīta Somijas Republikas gadsimtam.

​Egle — Somijas neatkarības simbols. 1917. gadā, par godu valsts dibināšanai Kaivopuisto parkā Helsinkos tika iestādīta tā dēvētā Neatkarības egle. Valsts 50. jubilejas laikā visā Somijā tika iestādīti vairāki desmiti tūkstoši egles stādu, turklāt līdzīga kampaņa notiks arī 2017. gadā, par godu valsts gadu simteņa jubilejai.

Latvijā Neatkarības atjaunošanas dienā noritēja līdzīga akcija — apkārt Latvijai ieplānots iestādīt ap simts ozolu, kas simbolizē valsts garīguma sargātājus.

Ziņu lente
0