ASV aizsardzības ministrs solījies aizstāvēt Baltijas valstis

© AFP 2023 / Petras MalukasBaltijas valstu un ASV aizsardzības ministri tikšanās laikā Viļņā
Baltijas valstu un ASV aizsardzības ministri tikšanās laikā Viļņā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pentagona vadītājs atzīmēja, ka Vašingtona dislocē aizsardzības sistēmas tikai Latvijas, Lietuvas un Igaunijas suverenitātes nodrošināšanai; jautājums par tālā darbības diapazona zenītraķešu kompleksa Patriot dislokāciju jāizlemj konsultāciju ietvaros.

RĪGA, 11. maijs — Sputnik. ASV aizsardzības ministrs Džeimss Metiss, kurš ieradies vizītē Viļņā, paziņoja, ka ASV ir gatavas aizsargāt Baltijas valstis un dislocēt aizsardzības sistēmas, vēsta RIA Novosti.

"Mēs uzskatām par nepieciešamām konkrētās pretraķešu aizsardzības sistēmas, ko šeit dislocējam. Arī Krievija ir izvietojusi reģionā savu bruņojumu, un mums tas ir zināms. Un viņi zina, ka mūsu darbība Lietuvā vai citā demokrātiskā valstī viņus nekādā veidā neapdraud. Mēs dislocējam tikai aizsardzības sistēmas, lai nodrošinātu valstu suverenitāti," — paziņoja Metiss preses konferencē pēc tikšanās ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti.

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis - Sputnik Latvija
Viļņā notiks ASV un Baltijas valstu aizsardzības ministru tikšanās

Uz žurnālistu jautājumu par par tālā darbības diapazona zenītraķešu kompleksa Patriot iespējamo dislokāciju Baltijas valstīs Pentagona vadītājs atbildēja, ka šis jautājums jāizlemj konsultāciju ietvaros. "Mēs dislocēsim šīs sistēmas, ja izlemsim, ka tas ir nepieciešams," — viņš piebilda.

Grībauskaite atzīmēja, ka Baltijas valstīm nepieciešama pastāvīga ASV karavīru klātbūtne, kā arī papildu aizsardzības līdzekļi. Viņa neminēja konkrētu informāciju, tikai piebilda, ka visi lēmumi tiks pieņemti kopīgās konsultācijās.

Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis pēc tikšanās ar kolēģiem savā mikroblogā Twitter paziņoja, ka ASV ir republikas tuvākais sabiedrotais un svarīgs stratēģiskais partneris.

2016.gada jūlijā notikušajā NATO samitā Varšavā tika pieņemts lēmums par Ziemeļatlantijas alianses četru kombinētu bataljonu izvietošanu austrumu flangā: Polijā un Baltijas valstīs. Kanādas, Polijas, Itālijas, Spānijas, Slovēnijas un Albānijas multinacionālais bruņoto spēku bataljons ieradīsies Latvijā jūnija mēnesī. Šo specvienību vadīs Kanāda.

Ziņu lente
0