Lietuva uzsākusi pārstrādātās kodoldegvielas glabātuves ekspluatēšanu

© Sputnik / Александр ЛиповецIgnalinas AES
Ignalinas AES - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ignalinas AES veiktie izmēģinājumi apstiprināja, ka jaunā glabātuve pārstrādātai kodoldegvielai atbilst visām nepieciešamajām prasībām.

RĪGA, 8.maijs — Sputnik. Ignalinas atomelektrostacija (AES) saņēma Valsts atomenerģētikas inspekcijas atļauju pārstrādātās kodoldegvielas pagaidu glabātuves rūpnieciskajai ekspluatēšanai, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz Enerģētikas ministriju.

AES veiktie karstie pētījumi (ar kodoldegvielas cikla materiālu izmantošanu) parādīja, ka stacija ir diezgan labi sagatavota pārstrādātās kodoldegvielas glabātuves drošas ekspluatēšanas nodrošināšanai. Desmit jaunā tipa CONSTOR®RBMK1500/М2 konteineri un visas tehnoloģiskās operācijas tika izmēģinātas reālos apstākļos.

Piemiņas zīmju pasniegšana Latvijas biedrības Černobiļa locekļiem - Sputnik Latvija
Viņi izglāba pasauli: Latvija apbalvojusi Černobiļas katastrofas seku likvidatorus

Kārsto izmēģinājumu rezultāti bija parādīti VATESI speciālistiem, kuru vērtējums apstiprināja, ka beidzamā pārstrādātās kodoldegvielas apglabāšana un apstrāde atbilst kodoldrošības prasībām.

"Veiksmīgs visu problēmu risinājums un pēdējos gados intensīvais projekta darba temps ļāva mums pabeigt šo etapu pirms plānotā laika. Ekspluatēšanas atļauju mēs plānojām saņemt oktobrī, " atzīmēja AES ģenerāldirektors Darjus Januļavičus.

"Līdz 2022.gadam mēs veiksim pārstrādātās degvielas izkraušanu no pirmā un otrā bloka un to izvešanu uz jauno glabātuvi, bet jau šobrīd mēs drīkstam runāt par veiksmīgu projekta noslēgumu," teica Januļavičus.

Jaunajā glabātuvē pārstrādātā degviela tiks uzglabāta speciālos CONSTOR®RBMK1500/М2 metāla un betona konteineros, kuru augstums būs 4,5 metri un 2,6 metri diametrā, katra svars (ar iekraušanu) būs 118 tonnas.

Gļinka, Stečanka, Pripete – Černobiļas lieguma zonā pamestās zemes - Sputnik Latvija
Foto
Šeit dzīvot nevar: Černobiļas zona 31 gadu pēc katastrofas

Ieplānoto konteineru skaits sastādīs 190 vienības.

Projektu finansē Starptautiskais Ignalinas AES ekspluatēšanas pārtraukšanas fonds, kurš atrodas Eiropas rekonstrukcijas un attīstības bankas pārraudzībā.

Ignalinas AES tika palaista 1983.gadā un tai bija Černobiļas tipa reaktori. Tās darbs tika pārtraukts pēc Eiropas Savienības uzstāšanas 2009.gadā. Demontāžu plānots veikt līdz 2038.gadam par ES līdzekļiem.

Ziņu lente
0