Baltijas iedzīvotāji palīdz citiem vidēji reizi trīs dienās

© Hernán Piñera / Hello!Meitene runā pa tālruni. Foto no arhīva
Meitene runā pa tālruni. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aptaujas rezultāti liecina: Baltijas valstu iedzīvotāji sniedz palīdzību citiem cilvēkiem vidēji 10 reizes mēnesī.

RĪGA, 25. februāris — Sputnik. Baltijas valstu iedzīvotāji sniedz palīdzību citiem cilvēkiem vidēji 10 reizes mēnesī, ziņo aģentūra LETA.

Par to liecina "If Apdrošināšanas" veidotā "Palīdzības indeksa" aptaujas rezultāti.

Kartupeļi un redīsi grozos - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji dod priekšroku vietējiem pārtikas produktiem

Visi aptaujātie Baltijas valstīs sešas vai septiņas reizes mēnesī snieguši palīdzību draugiem un radiniekiem, kā arī trīs vai četras reizes — citām personām. Galvenokārt cilvēki sniedz palīdzību ikdienas darbos. Piemēram, palīdz nomainīt automašīnas riepu, pieskata bērnus, panes iepirkumu somas, aizdod naudu, pārvieto bērnu ratiņus, kā arī sniedz padomus vai konsultācijas.

Respondenti Lietuvā teica, ka palīdz citiem vidēji 11 reizes mēnesī, Latvijā — vidēji 10 reizes mēnesī, Igaunijā — 8,5 reizes mēnesī.

Aptaujas metodoloģijas autors un tās organizators profesors Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes psiholoģijas profesors Ivars Austers atzina, ka zemākus rādītājus Igaunijā var izskaidrot ar to, ka igauņiem ir pieticīgāks viedoklis par to, kas ir palīdzība.

Latvijā aptaujātie cilvēki teica, ka daudz labprātāk palīdz tuviniekiem un draugiem. Kad runa ir par svešiem cilvēkiem, viņi labprātāk sniedz palīdzīgu roku konkrētām iedzīvotāju grupām — bērniem, grūtniecēm, cilvēkiem no riska grupām, taču nesteidzas palīdzēt dzērājiem vai diedelniekiem.

Latvijas iedzīvotāji ir nelaimīgi pesimisti - Sputnik Latvija
Aptauja liecina: Latvijas iedzīvotāji ir nelaimīgi pesimisti

Tāpat cilvēki mēdz atteikt pārāk uzmācīgiem radiniekiem, kuru uzvedība ir kaitinoša, un kolēģiem, kuri netiek galā ar saviem darba pienākumiem.

Lietuvā cilvēki atsakās palīdzēt, ja redz, ka lūdzējs var patstāvīgi tikt galā ar problēmām vai vienkārši grib izdzīvot uz cita rēķina.

Igauņi norādījuši, ka nevēlas palīdzēt svešiem cilvēkiem, arī gadījumos, kad viņi nevar palīdzēt vai uzskata situāciju par ļoti riskantu.

Cilvēki palīdz citiem tāpēc, ka tādējādi gūst pozitīvas emocijas, tas ir, kļūst laimīgāki, norāda pētījuma autors.

Aptauja tika veikta 2016. gada novembrī un decembrī, katrā no Baltijas valstīm tika aptaujāti 500 iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 40 gadiem.

Ziņu lente
0