Igaunijas opozicionāri iesaka neparakstīt Baltijas valstu vienošanos par "Rail Baltica"

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийская железная дорога
Латвийская железная дорога - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Partijas vērtējumā "Rail Baltica" projekta sabiedrisko attiecību finansējums tiek izmantots, lai nomelnotu tos aktīvistus, kas uzdod saprātīgus jautājumus, un lai īstenotu uzbrūkošu vienpusēju propagandu.

RĪGA, 30. janvāris – Sputnik. Igaunijas parlamenta opozīcijā esošās Brīvās partijas padomes vērtējumā lēmumu pieņemšana saistībā ar Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" projektu neatbilst demokrātiskai, 21. gadsimta Igaunijai, tādēļ premjerministram Jiri Ratasam nevajadzētu parakstīt Baltijas valstu vienošanos par projektu, vēsta LETA.

Krievijas Intermodālās loģistikas asociācijas izpilddirektors Aleksandrs Ļisins - Sputnik Latvija
Intervija
Eksperts: projekts Rail Baltica vajadzīgs NATO karavīru pārvadāšanai nevis kravu transportam

Partijas vērtējumā "Rail Baltica" projekta sabiedrisko attiecību finansējums tiek izmantots, lai nomelnotu tos aktīvistus, kas uzdod saprātīgus jautājumus, un lai īstenotu uzbrūkošu vienpusēju propagandu. "Nav atrasta godīga iespēja kompensēt zemes atsavināšanu "Rail Baltica" izbūvei," – norādīts partijas paustajā viedoklī par "Rail Baltica" līgumu.

Savu ierosinājumu partija nedēļas nogalē nosūtīja Ratasam.

Brīvā partija vēlas, lai Igaunijas premjers neparaksta trīs Baltijas valstu vienošanos, kamēr nav rasts risinājums kompensācijām par atsavināmajām zemēm. Tāpat partija vēlas, lai visi dokumenti, lēmumi un analīzes attiecībā uz "Rail Baltica" projektu būtu publiski pieejamas.

Jau ziņots, 31. janvārī Baltijas valstu premjerministru tikšanās laikā Tallinā iecerēts parakstīt starpvaldību līgumu par "Rail Baltica" projektu, kas noteiks vispārējos tehniskos parametrus un dzelzceļa līnijas maršrutu, kā arī būvniecības termiņus.

Rail Baltica. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Rail Baltica izmaksās Baltijas valstīm piecus miljardus eiro

Starpvaldību vienošanās ir nepieciešama, jo ir daži jautājumi, kurus kompānijas nevar regulēt atbilstoši projekta īstenošanai izveidotā kopuzņēmuma "RB Rail" akcionāru līgumam. Līdz 85% no projekta izmaksām segs Eiropas Komisijas finanšu instruments "Connecting Europe Facility".

Visu triju Baltijas valstu premjeri jau saņēmuši pilnvarojumu šo līgumu parakstīt. Pēc tam tas vēl jāratificē Igaunijas, Latvijas un Lietuvas parlamentiem.

Igaunija jau paziņojusi, ka līgumu ratifikācijai parlamentā nodos ne ātrāk kā aprīlī, kad būs saņemts projekta ekonomiskā novērtējuma ziņojums, bet Latvijas puse līgumu izskatīšanai parlamentā nodos uzreiz pēc parakstīšanas.

Ziņu lente
0