Lietuvas Seima deputāts ierosinājis atņemt Krievijai Kaļiņingradas apgabalu

© Wikipedia / Marcin Białek Сейм Литовской Республики
Сейм Литовской Республики - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas parlamenta deputāts Linass Balsiss paziņojis, ka Eiropas Savienībai jāapspriež jautājums par Kaļiņingradas atgriešanos Eiropā.

RĪGA, 30. janvāris — Sputnik. Lietuvas Seima deputāts Linass Balsis konferencē "Pasaule 2017. gadā. Viļņas viedoklis" paziņojis, ka Eiropas Savienībai jāapspriež jautājums par Kaļiņingradas atgriešanos Eiropā, piebilstot, ka pēckara robežas ir zaudējušas tiesisko spēku, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz ziņu portāla Baltnews.lv sniegto informāciju.

Pēc Balsiša domām, Krievija esot zaudējusi tiesības uz Kaļiņingradas apgabalu pēc Krimas "aneksijas", un tagad bijušās Austrumprūsijas zemes valstiskās piederības statuss esot jāapspriež starptautiskā līmenī.

"Kaļiņingradas laiks ir beidzies. Kaļiņingrada nav Potsdamā vai Helsinkos nodota Krievijai mūžīgā lietošanā. Tika teikts: atdodam PSRS administrācijai līdz brīdim, kad Eiropā tiks parakstīts galīgais miera līgums," – deputāta teikto citē interneta izdevums.

Iepriekš līdzīgu ideju izvirzīja Lietuvas politologs, pašreizējais Seima deputāts Laurins Kasčjūns.

Atbildot uz šo ierosinājumu, Krievijas senators, Federācijas Padomes Starptautiskās komitejas priekšsēdētāja vietnieks Vladimirs Džabarovs painteresējās, vai Lietuva nevēlētos atdot Krievijai Viļņas apgabalu.

"Vai saņemsieties un atdosiet Viļņas apgabalu Krievijai?" — Džabarovs sarunā ar RIA Novosti komentēja Lietuvas deputāta paziņojumu.

Lietuva pret PSRS mantojumu - Sputnik Latvija
Viedoklis
Lietuva pret "PSRS mantojumu"

Kaļiņingrada (līdz 1946. gadam – Kēnigsberga) un vairākas citas Austrumprūsijas teritorijas PSRS jurisdikcijā nonāca ar sabiedroto atbalstu Potsdamas konferencē. Reģiona statuss tika noteikts ar Savienības Kontroles Padomes Vācijā likumu "Par Prūsijas valsts likvidāciju", kas tika pieņemts 1947. gada 25. februārī.

Krima un Sevastopole saņēma Krievijas Federācijas subjektu statusu saskaņā ar referenduma rezultātiem, kas notika 2014. gada martā. 96,77% republikas un 95,6% Sevastopoles iedzīvotāju izteica atbalstu teritorijas iekļaušanai Krievijas Federācijā.

Ziņu lente
0