Lietuvas tiesa aizmuguriski notiesājusi bijušo OMON darbinieku par "agresiju" pret valsti

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas tiesa aizmuguriski piespriedusi 12 gadu ieslodzījumu bijušajam Viļņas OMON komandierim Vladimiram Razvodovam par noziegumiem pret cilvēci un agresiju pret Lietuvu 1991. gada notikumos.

RĪGA, 27. janvāris — Sputnik. Lietuvas Apelācijas tiesa otrdien aizmuguriski piespiedusi 12 gadu ieslodzījumu iepriekš attaisnotajam bijušajam Viļņas OMON komandierim, Krievijas pilsonim Vladimiram Razvodovam, atzīstot viņu par vainīgu apsūdzībās kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci lietā par agresiju pret Lietuvu 1991. gadā, vēsta Sputnik Lietuva.

Razvodovam piespriesta brīvības atņemšana uz 12 gadiem labošanas darbu kolonijā.

Attaisnojošais spriedums, ko 2015. gadā pieņēma Viļņas apgabaltiesa, ir anulēts.

Данила Козловский в фильме Викинг - Sputnik Latvija
"Vikings": kā kņazs Vladimirs kaitē Lietuvas nacionālajai drošībai

Razvodovu un Viļņas OMONa otru bijušo komandieri Boļeslavu Makutinoviču Lietuvā tiesā aizmuguriski. Viņu darbības uzbrukumā robežsardzes postenim un amatpersonām (robežsargiem un muitniekiem) Lietuva iepriekš kvalificēja kā noziegumu pret cilvēci un kara noziegumu. 2015. gada jūnijā Viļņas apgabaltiesa attaisnoja apsūdzētos visos apsūdzības punktos. Lietuvas Ģenerālprokuratūra vērsās Apelācijas tiesā ar lūgumu pārsūdzēt Viļņas apgabaltiesas attaisnojošo spriedumu Makutinoviča un Razvodova lietā. Prokurori lūdza tiesu atzīt par vainīgiem abus OMON bijušos komandierus un piespriest abiem sodu – brīvības atņemšanu uz 12 gadiem.

Pie tam prokuratūra uzskatīja par nepieciešamu " solidāri izvirzīt pret abiem apsūdzētajiem šajā lietā minētās civilprasības."

Sadursmes pie telecentra Viļņā

1990. gada 11. martā Lietuvas Augstākā padome deklarēja republikas neatkarības atjaunošanu, taču PSRS valdība paziņoja, ka šis lēmums neatbilst Konstitūcijai.

Lietuvas atteikumu uzņemt Krievijas tiesnešus Putins nosaucis par idiotisku - Sputnik Latvija
Video
Lietuvas atteikumu uzņemt Krievijas tiesnešus Putins nosaucis par idiotisku

1991. gada janvārī Lietuvā sākās nesankcionētas protesta akcijas, tāpēc republikā tika dislocēti speciālo uzdevumu vienību karavīri, kuri ieņēma virkni stratēģisko objektu. 12. janvāra naktī padomju bruņutehnikas kolonna devās uz Viļņas centru.

Protesta akciju dalībnieku un karavīru sadursmēs pie telecentra gāja bojā 14 cilvēki, vairāk nekā 600 bija ievainoti. Speciālo dienestu darbinieki paziņoja, ka sadursmes sākušās vērienīgas provokācijas rezultātā, un bojāgājušos nošāva snaiperi.

Razvodovam un Makutinovičam Lietuvā tika izvirzītas apsūdzības kara noziegumos. Izmeklētāji saskaitīja 16 epizodes: omoniešu uzbrukumus lietuviešu robežsargiem, draudus valsts iedzīvotājiem, nelikumīgas aizturēšanas un šaujamieroču pielietošanu.

Attaisnojošā sprieduma pārskatīšana

2015. gada janvārī Viļņas apgabaltiesa attaisnoja Razvodovu un Makutinoviču, kurus Lietuvas varas iestādes apsūdzēja 1991. gadā izdarītos "kara noziegumos" un "noziegumos pret cilvēci".

Швейцарский журналист и историк Гай Метлина - Sputnik Latvija
Viedoklis
Šveiciešu vēsturnieks: zāļu pret rusofobiju nav

Tiesa lietu izskatīja aizmuguriski, jo apsūdzētie dzīvo Krievijā. Galu galā tiesa secināja, ka apsūdzība bijusi kļūdaini formulēta. Tiesa secināja, ka Razvodovu un Makutinoviču nav iespējams tiesāt par kara noziegumiem, jo 1991. gadā kara stāvoklis nebija izsludināts. Tiesnesis pavēstīja, ka kara neesamība neliecina, ka bijušie OMON komandieri pārkapuši Ženēvas konvenciju.

Kopš 1991. gada Makutinovičs un Razvodovs dzīvoja Krievijā. Maskava oficiāli atteicās apspriest ar Viļņu bijušo miliču ekstradīciju. Attaisnojošais spriedums Makutinoviča un Razvodova lietā Lietuvas prokuratūru neapmierināja, un tā centās panākt atkārtotu lietas izskatīšanu pret Razvodovu. Makutinovičs aizgāja viņsaulē 2015. gada 18. novembrī.

Krimināllietas materiālos teikts, ka Makutinovičs un Razvodovs "izveidojuši bruņotu noziedzīgu grupējumu "OMON" (līdz 1991. gada sākumam omonieši apsargāja Lietuvas Republikas Augstākā padomes un Ministru kabineta ēku – Sputnik), kuras darbinieki pēc PSRS IeM pavēles sistemātiski uzbrukuši valsts iestādēm un civilpersonām." Rezultātā prokuratūra apsūdzēto darbības kvalificēja kā "kara noziegumus" un "noziegumus pret cilvēci".

Augusta pučs

Viļņas milicijas speciālo uzdevumu vienība (OMON) tika izveidota 1988. gadā ar PSRS IeM vadītāja Vadima Bakatina pavēli cīņai ar "organizēto noziedzību un masveidīgiem sabiedriskās kārtības pārkāpumiem". Aptuveni pusi Viļņas OMON vienības veidoja lietuvieši.

Līdz 1991. gada sākumam daļa darbinieku, kuri atbalstīja Lietuvas neatkarību, nodaļu pameta, taču gandrīz divas trešdaļas palika PSRS pusē. Tā kā Lietuvas valdība vēlējās izmantot nodaļu savās interesēs, tika pieņemts lēmums nodot to PSRS IeM pakļautībā.

Uzbrukums televīzijas tornim Viļņā: 1991. gada ieraksts - Sputnik Latvija
Video
Uzbrukums televīzijas tornim Viļņā: 1991. gada ieraksts

1991. gada 11. janvāra naktī Viļņas OMON darbinieki ieņēma Minskas milicijas skolas filiāles Viļņā mācību korpusu. Nodaļa ieņēma vairākus valsts nozīmes objektus Viļņā, uzbruka Lietuvas jaunās valdības nodibinātajiem muitas posteņiem pie robežas ar Baltkrievijas PSR un atbruņoja miličus, taču saskaņā ar savstarpējo mutisko vienošanos nekad nenodarīja viņiem nekādu kaitējumu. Pēc 1991. gada augusta puča daļa bijušo omoniešu palika Lietuvā, taču aptuveni 60 cilvēki devās uz Krieviju.

2011. gada maijā Lietuvā mūža ieslodzījums un kaitējuma atlīdzinājums cietušajiem 650 tūkstošu eiro apmērā tika piespriests bijušajam Rīgas OMON darbiniekam Konstantīnam Mihailovam. Viņš tika apsūdzēts par to, ka 1991. gada 30. jūlija naktī piedalījies Lietuvas muitnieku apšaušanā Medininku kontrolpunktā. Mihailovs (agrākais uzvārds – Ņikuļins, jo uz viņu tika attiecināta valsts aizsardzība no Latvijas varas iestāžu puses) 2007. gadā tika aizturēts Latvijā un izdots Lietuvai.

Ziņu lente
0