Tiesa Igaunijā atstājusi tiesībsargu bez tēvvārda

© Sputnik / Вадим АнцуповIgaunijas pilsoņa pase
Igaunijas pilsoņa pase - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mstislavs Rusakovs ir izgājis visas tiesu instances Igaunijā, mēģinot panākt tiesības norādīt pasē tēvvārdu. Visās instancēs Igaunijā viņš ir cietis sakāvi un patlaban plāno vērsties ANO.

RĪGA, 18. janvāris — Sputnik. Jurists un tiesībsargs Mstislavs Rusakovs cietis sakāvi cīņā par tiesībām norādīt pasē tēvvārdu, raksta Sputnik Igaunija.

2014. gadā Igaunijas tiesību aizsardzības centra "Kitež" direktors Mstislavs Rusakovs saņēma ANO Rasu diskriminācijas izskaušanas komitejas izsniegto dokumentu, kurā Igaunijas valstij tika ieteikts veikt pasākumus ar mērķi piepildīt mazākumtautību pašidentifikācijas vajadzības, piemēram, atbalstīt tēvvārda lietošanu atbilstošo administratīvo pasākumu ietvaros.

Латвийский паспорт - Sputnik Latvija
Aizliegtie vārdi

Pēc tam Rusakovs iesniedza pieteikumu jaunas Igaunijas pilsoņa pases saņemšanai un pievienoja tam lūgumu norādīt dokumentā ne tikai vārdu un uzvārdu, bet arī tēvvārdu. Igaunijas pilsonības un migrācijas departaments atteicās norādīt dokumentā tēvvārdu, atsaucoties uz valdības lēmumu par personību apliecinošu dokumentu izsniegšanas kārtību.

Rusakovs vairākkārt nesekmīgi apstrīdēja šo lēmumu tiesās, un visbeidzot 16. janvārī Igaunijas Valsts tiesa atteicās pieņemt izskatīšanai Tallinas apgabaltiesas lēmuma kasāciju, tādējādi pieliekot punktu tiesas procesā pret valsti.

Pēc Rusakova vārdiem, Valsts tiesas lēmums bija iepriekš paredzams, taču vienlaikus galīgais lēmums trīs tiesu instancēs dāvājis viņam iespēju iesniegt sūdzību ANO Rasu diskriminācijas izskaušanas komitejā.

Neskatoties uz to, ka krievu tautības cilvēki, kuriem tēvvārds ir svarīgs pašidentifikācijas elements, sastāda gandrīz trešo daļu Igaunijas iedzīvotāju, pasēs Igaunijā tiek minēts tikai vārds un uzvārds.

Ziņu lente
0