Lietuvas tiesa piespriedusi "Gazprom" valsts vēsturē lielāko sodu

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankas"Gazprom". Foto no arhīva
Gazprom. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc tam, kad Lietuva sakāvi starptautiskajā arbitrāžā pret "Gazprom", valsts Galvenā administratīvā tiesa nolēmusi uzlikt Krievijas gāzes koncernam valsts vēsturē lielāko naudas sodu.

RĪGA, 24. decembris — Sputnik. Lietuvas galvenā administratīvā tiesa nolēmusi uzlikt koncernam Gazprom Lietuvas vēsturē lielāko sodu — 35,651 miljonu eiro, vēsta Sputnik Lietuva.

Konkurences padome uzlikusi šo naudas sodu 2014. gada oktobrī par to, ka koncerns nav piekritis parakstīt ar kompāniju "Lietuvos energijos gamyba" (toreiz — "Lietuvos energija") darījumu par gāzes apmaiņu. Lietuvas galvenā administratīvā tiesa atstājusi šo lēmumu spēkā.

Строительная площадка газопровода Северный Поток - Sputnik Latvija
Polija draud ES ar tiesvedību lietā par "Ziemeļu straumi 2"

2012. gada sākumā "Lietuvos energija" atrada iespēju nopirkt gāzi Rietumeiropā ar izdevīgākiem nosacījumiem un griezusies pie uzņēmuma "Gazprom eksport" ar lūgumu atļaut tai veikt gāzes apmaiņu: daļa gāzes, ko "Gazprom eksport" piegādāja Polijai caur Baltkrieviju, tiktu nosūtīta uz Lietuvu, bet "Gazprom" gāzes nepietiekošā daļa Polijā tiktu kompensēta no kompānijas "Lietuvos energija" gāzes apjoma, kas tiktu nodots Krievijas koncernam.

2014. gada jūnijā Konkurences padome atzina, ka,atsakoties parakstīt uzņēmuma "Lietuvos energija" ierosināto maiņas līgumu 2013.-2015. gadā, "Gazprom" lika šķēršļus kompānijai līgumu parakstīšanā ar citiem gāzes piegādātājiem, un tādējādi pārkāpis padomes 2004. gadā izsniegto atļauju, kurā bija noteikts, ka koncerns ir tiesīgs iegādāties 34% "Lietuvos Dujos" akciju.

Tolaik tika ziņots, ka "Lietuvos energija" darījums ar vienu no Rietumeiropas kompānijām ļautu samazināt gāzes izmaksas, tādejādi koriģējot elektroenerģijas cenas patērētājiem.

Президент России В.Путин и президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган - Sputnik Latvija
Krievija un Turcija parakstījušas vienošanos par "Turcijas straumi"

Lietuvas Enerģētikas ministrija vērsās Stokholmas Tirdzniecības palātas šķīrējtiesā 2012. gada 3. oktobrī. Lietuvas Enerģētikas ministrija apgalvoja, ka "Gazprom" ir pārkāpis akcionāru līgumu ar "Lietuvos Dujos", nenosakot taisnīgas cenas par Lietuvai piegādāto dabasgāzi, un pieprasīja kompensāciju 5 miljardu litu (aptuveni 1,4 miljardi eiro) apmērā. "Gazprom" prasībai nepiekrita.

Šī gada jūnijā Stokholmas Tirdzniecības palātas Šķīrējtiesa noraidīja Lietuvas prasību par kompensāciju.

"Arbitrāžas institūcijas spriedumā ir teikts, ka neviena no pusēm nav norādījusi prasības un iesniegusi pamatotus argumentus. Tas liecina, ka lieta ir diezgan sarežģīta, un nevienai no pusēm nav izdevies aizstāvēt savas pozīcijas," —tolaik teica Lietuvas enerģētikas ministrs Rokas Masjulis.

Ziņu lente
0