Afganistānas veterāns: partizāni mūsdienu Igaunijā - absurds

© U.S. Army/Staff Sgt. Pablo N. PiedraСовместные военные учения стран Балтии и войск НАТО
Совместные военные учения стран Балтии и войск НАТО - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daudzus pārsteidza informācija par Igaunijas Aizsardzības savienības regulārajiem treniņiem, kuros cilvēki gatavojas partizānu karam ar "okupācijas armiju". Par to, cik mērķtiecīga ir "partizāņošana" mūsdienu Igaunijas apstākļos pastastīja Tallinas Afganistānas veterānu savienības priekšsēdētājs Oļegs Kuļikovs.

RĪGA, 3. novembris — Sputnik. Brīvprātīgo regulārās sacensības notiek Jārvamā reģionā Igaunijā. To mērķis – sniegt cilvēkiem zināšanas, kas varētu noderēt cīņā ar okupācijas armiju, vēsta Sputnik Igaunija.

Militārās mācības. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Igauņi gatavojas partizānu karam

Šiem pasākumiem bija veltīts raksts arī amerikāņu preses izdevumā The New York Times. Raksta autors ziņo, ka cilvēkus treniņos māca turēt automātu, dzēst ugunsgrēku, jāt un pārvadāt ar zirgiem ievainotos, pazīt ārstnieciskos augus un naktī mežā slēpties no "bruņotiem ienaidniekiem".

Tallinas Afganistānas veterānu savienības priekšsēdētājs Oļegs Kuļikovs uzskata, ka partizānu karam Igaunijā būs rezultāti tikai tad, ja ieročus rokās ņems visi iedzīvotāji, taču pati doma par iespēju mobilizēt tādu cilvēku skaitu ir absurda, uzskata Afganistānas kara veterāns.

Arī valsts reljefs un izmēri vienkārši neļaus partizāniem šeit darboties. Pat situācijā, ja tas būtu iespējams, mūsdienīgās tehnoloģijas, piemēram, infravizori neatstās partizāniem ne mazākās iespējas.

"Tehnoloģijas pašlaik ir attīstījušās tiktāl, ka atrast tās pašas zemnīcas, ierakumus, kanālus un bunkerus nenāksies grūti," – atzīmēja Kuļikovs intervijā Sputnik Igaunija. 

Viņš piebilda, ka Igaunijas Aizsardzības savienības (IAS) treniņiem ir nozīme – tie ļauj brīvprātīgajiem saglabāt formu un nezaudēt militārās iemaņas. Taču ideju par partizānu karu tādā valstī kā Igaunija viņš uzskata par absurdu. Situācija ar "meža brāļiem", kuri cīnījās pret padomju varu pēc Otrā pasaules kara, mūsdienu apstākļos neatkārtosies, uzskata Kuļikovs.

Бойцы Земессардзе - Sputnik Latvija
Latvijas zemessargu mācības nobiedējušas Salaspils iedzīvotājus

Sputnik Igaunija žurnālists sazinājās ar treniņu dalībnieci, kuras vārds pieminēts amerikāņu avīzē publicētajā rakstā. Vivika Barnabasa ir Igaunijas Aizsardzības savienības Jarvas nodaļas personāla speciāliste. Viņa paskaidroja, ka rakstu New York Times nav lasījusi. Uz žurnālista jautājumu par to, ar kādu mērķi rit treniņi un no kā IAS gatavojas aizsargāties, Barnabasa atteicās atbildēt un ieteica vērsties pie militārās organizācijas preses sekretāra.

IAS sabiedrisko sakaru nodaļas vadītājs Tanels Ruitmans uz žurnālista zvaniem neatbildēja. Viņam tika nosūtīta elektroniskā vēstule ar jautājumiem. Atbilde tika saņemta otrdien vakarpusē. Tajā bija daudzām valsts iestādēm raksturīgā manierē izteiktas apsūdzības portālam Sputnik Igaunija "propagandā" un lūgts ar jautājumiem vairs nevērsties.

Ziņu lente
0