Viedoklis

Foreign Policy: Latvija nespēs viena "pavilkt" mūsdienīgu armiju

© Sputnik / Sergey MelkonovШеврон солдат латвийской армии
Шеврон солдат латвийской армии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mūsdienās neviena armija neiztiks bez pretgaisa aizsardzības, kas spēj pasargāt valsts iedzīvotājus ienaidnieka lidmašīnu uzbrukuma gadījumā. Nelielām valstīm tādi iepirkumi bieži vien nav pa spēkam, raksta ASV izdevums.

RĪGA, 29. oktobris – Sputnik. Latvija ar tās ierobežoto aizsardzības budžetu nevar patstāvīgi modernizēt bruņojumu, tāpēc tai nāksies nākotnē izmantot kopīgo militāro iepirkumu shēmu, raksta amerikāņu žurnāls Foreign Policy.

Nesasniedzamas summas

Raksta autors atgādina, ka mūsdienās neviena armija neiztiks bez pretgaisa aizsardzības, kas spēj pasargāt valsts iedzīvotājus ienaidnieka lidmašīnu uzbrukuma gadījumā. Nelielām valstīm tādi iepirkumi bieži vien nav pa spēkam.

NATO militārais lokators - Sputnik Latvija
NATO vēlas uzstādīt PGA elementus Eiropā

PGA sistēma izmaksās 400 milj. dolāru, turklāt summā nav iekļauta tehniskā apkalpošana, kas izmaksās vēl vairākus miljonus.

Tādām valstīm kā Latvija ar salīdzinoši nelielu aizsardzības budžetu 9,12 miljardu dolāru apmērā, tādas summas nepieciešamo iekārtu iegādei nav sasniedzamas, ja tās neatradīs partnerus, ar kuriem apvienoties.

Latvija un Lietuva plāno apvienot budžetus, lai samazinātu militāro iekārtu iepirkumam nepieciešamos izdevumus. Abas valstis ne tikai kopīgi nopirks iekārtas, bet arī dalīs tehniskās apkalpošanas izdevumus.

Tamlīdzīga iniciatīva, iespējams, prognozē Eiropas militārās sadarbības nākotni.

Latvija un Lietuva – ideāli partneri

Šķiet, Latvija un Lietuva ir ideāli piemērotas tādai shēmai.

Latvijas armijas bruņutransporteris Pērkons. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvija un Lietuva nolēmušas sinhronizēt iepirkumus aizsardzības jomā

Valstis kopīgi ir gatavas iegādāties pagaidām nezināmu skaitu šauteņu G36 no Vācijas, kuru pārdošanas cena sasniedz aptuveni 1,1 tūkstoti dolāru; mazā darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas RBS-70 no Zviedrijas; un – pats svarīgākais – vidēja darbības rādiusa PGA sistēmu NASAMS, ko ražo Norvēģijas kompānija Kongsberg.

"Mēs, droši vien gribētu jebkurā gadījumā iegādāties vidēja darbības rādiusa PGA sistēmu, taču partnerība ar Latviju padarīs mūsu darbības vēl efektīvākas," – paskaidroja Vaidots Urbelis, Lietuvas Aizsardzības ministrijas aizsardzības politikas nodaļas vadītājs.

Latvija un Lietuva stāv uz vērienīgas partnerības sliekšņa. Šīm valstīm ir paveicies, raksta Foreign Policy, jo tām abām nav pietiekami liela iekšējā aizsardzības sektora, kas radītu raizes.

Pie tam valstu plāniem pat nav nepieciešami nekādi kopīgas attīstības mēģinājumi – tās pirks tikai gatavas iekārtas. Turklāt kopīgu iepirkumu organizācijā Latvijai un Lietuvai varētu pievienoties Igaunija un Polija.

Ziņu lente
0