NATO lems par klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā

© Foto : Latvijas armijaMācības "Sudraba bulta" Latvijā. Foto no arhīva
Mācības Sudraba bulta Latvijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziemeļatlantijas alianses dalībvalstu aizsardzības ministri apspriedīs militāro kontingentu dislokācijas nianses Latvijā, Igaunijā, Lietuvā un Polijā.

RĪGA, 26. oktobris — Sputnik. Briselē sākas NATO dalībvalstu aizsardzības ministru tikšanās. 26. un 27. oktobrī Ziemeļatlantijas dalībvalstu pārstāvji apspriedīs daudznacionālo bataljonu dislokāciju Baltijas valstīs un Polijā, klātbūtnes paplašināšanos Rumānijā un Bulgārijā, kā arī sadarbību ar ES.

Саммит НАТО открывается в Варшаве 8 июля - Sputnik Latvija
Līdzināšanās uz austrumiem: startē NATO samits Varšavā

Šī ir pirmā ministru tikšanās pēc samita jūlijā. Tolaik alianse pieņēma lēmumu uz rotācijas pamata izvietot daudznacionālos bataljonus Latvijā, Igaunijā, Lietuvā un Polijā.

Trešdien valstis, kas uzņem un formē bataljonus, apspriedīs to dislokācijas nianses, bet citi alianses locekļi informēs par savu ieguldījumu NATO darbībā.

Kopīgiem spēkiem

ASV pastāvīgais pārstāvis NATP Duglass Luts informēja, ka vēlmi piedalīties spēku formēšanā paudušas vēl 10-12 sabiedrotās valstis, un pavēstīja, ka kontingenta dislokācija tiks uzsākta 2017. gada sākumā, savukārt jūnijā spēki sasniegs pilnu operatīvo gatavību.

© Sputnik / Ekaterina StarovaKo vērta ir lielākā militārā alianse pasaulē
Ko vērta ir lielākā militārā alianse pasaulē - Sputnik Latvija
Ko vērta ir lielākā militārā alianse pasaulē

Sabiedrotie apspriedīs gatavošanos klātbūtnes paplašināšanai Melnās jūras reģionā. Samitā Varšavā tika nolemts palielināt starptautisko klātbūtni Rumānijā, ņemot vērā Rumānijas un Bulgārijas brigādi — alianse plāno organizēt šajā reģionā mācības un treniņus.

ASV pastāvīgais pārstāvis NATP Duglass Luts apliecināja, ka Rumānijā dislocēto daudznacionālo brigādi pastāvīgi veidos bulgāru karavīri, un mācības plānots organizēt abās valstīs. Politiķis paskaidroja, ka plāni klātbūtnes paplašināšanai Melnajā jūrā ir gaisā vēl nav sagatavoti.

Aiz bojām nepeldēties

Штаб-квартира НАТО в Брюсселе. - Sputnik Latvija
NATO paplašināšanai nav pamata

Ministri apspriedīs palīdzību, ko alianse plāno sniegt ES jūras kara operācijai Vidusjūrā (operācija "Sofija"). ASV pastāvīgais pārstāvis NATP Duglass Luts norādīja, ka nesen alianse saņēmusi formālu palīdzības lūgumu no ES. Eiropai nepieciešams atbalsts informācijas apmaiņas un loģistikas, piemēram, kuģu degvielas uzpildes jautājumos, kā arī jautājumā par ANO embargo īstenošanu ieroču piegādei Lībijā.

Duglass Luts paskaidroja, ka pirmajos divos punktos gaidāma apstiprinoša atbilde, trešais jautājums tiek apspriests ANO, un tas jāizstrādā līdz galam.

Apspriedes dienas kārtībā iekļauti tādi jautājumi kā infrastruktūras gatavība spēku ātrai pārvietošanai Eiropā un kiberdrošības lomas vērtējums alianses operācijās. Samitā Varšavā NATO dalībvalstu līderi un valdību vadītāji atzina kibertelpu par Ziemeļatlantijas alianses operatīvās atbildības jauno zonu.

Ceturtdien ministri apspriedīs sadarbību ar ES. Sarunā piedalīsies Eiropas diplomātijas vadītāja Federika Mogerīni.

Ziņu lente
0