Lidotājs stāsta par 24 stundas ilgu neprātīgu Krievijas sarīkotu pārbaudījumu

© Sputnik / Валерий Мельников / Pāriet pie mediju bankasKrievijas iznīcinātājs Su-27. Foto no arhīva
Krievijas iznīcinātājs Su-27. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācijas Gaisa karaspēku lidotājs, kurš līdz ar citiem pilotiem dislocēts Emari aviācijas bāzē Emari Igaunijā, stāstīja par izmēģinājumiem, ko Krievijas Gaisa kara spēki organizējuši virs Baltijas jūras 6.-7. oktobrī. Pēc tiem Igaunijas un Somijas militārās amatpersonas informējušas par robežu pārkāpumu.

RĪGA, 20. oktobris — Sputnik. Krievijas Gaisa kara spēki organizējuši virs Baltijas jūras spēku pārbaudi NATO lidmašīnām, kas sargā Baltijas valstu gaisa telpu. Sputnik Igaunija vēsta, ka stāstu par to Vācijas GKS pilots Svens Jakobs somu izdevumam Verkkouutiset.fi.

Vācijas GKS nodaļa bija informēta par to, ka 6.-7. oktobrī ieplānotas Krievijas GKS mācības virs Baltijas jūras.

"Mēs nevarējām ne iedomāties, ka Krievija 24 stundas ik pēc 90 minūtēm sūtīs lidmašīnas maršrutos virs Baltijas jūras," — stāsta Jakobs.

Viņš norādīja, ka Krievijas lidmašīnas, kuru vidū bijuši gan iznīcinātāji, gan transporta lidaparāti, gājušas viena pēc otras, un vāciju lidotāji bijuši spiesti ik reizi pacelties gaisā, lai tās identificētu. "Mēs nevarējām bez pārtraukuma karāties gaisā," — atceras Jakobs.

"Mums bija saspringts vakars, — stāstīja vācu lidotājs par Krievijas mācībām 6.-7. oktobrī. — Uzdevums bija sarežģīts, taču mums bija pietiekami daudz resursu un tehnisko speciālistu, lai turētu tehniku gatavībā."

Lidotājs stāstīja, ka krievu lidmašīnas kursējušas virs neitrālajiem ūdeņiem "turp, atpakaļ un mājup."

"Viņi atkal un atkal izaicināja QRA sistēmu (ātrās reaģēšanas signāls — red.)," — uzsvēra Jakobs.

Vācijas GKS lidotājs atzīmē, ka nav pārliecināts, vai tā bijusi NATO spēku cīņasspējas pārbaude pie Krievijas robežām, taču, viņaprāt, Krievija ir saņēmusi signālu par to, ko mēs spējam paveikt. Pie tam viņš teica, ka treniņi bijuši jautri.

7. oktobrī Igaunijas bruņotie spēki paziņoja, ka Krievijas iznīcinātājs Su-27 pārkāpis valsts gaisa telpas robežu. Valsts ĀM izsauca Krievijas vēstnieku un iesniedza notu par šo incidentu.

GKS un PGA mācības Krievijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
National Interest vērtē Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu

Iepriekš Somija divkārt informēja, ka Krievijas iznīcinātāji pārkāpuši valsts gaisa telpas robežu.

Somijas robežsardzes dienests iesniedza Krievijai incidentu izmeklēšanas sākotnējos rezultātus, un eksperti secināja, ka Krievijas lidmašīnas 6. oktobrī patiešām ielidojušas Somijas teritorijā. Somija konstatējusi, ka lidmašīnas iedziļinājušās valsts teritorijā par 1,2 un 1,9 kilometriem.

Somijas Aizsardzības ministrija atgādināja, ka laikā no 2005. līdz 2015. gadam fiksēti 30 valsts gaisa telpas pārkāpšanas gadījumi. Lielākoties lidmašīnas atradušās Somijas gaisa telpā dažas minūtes.
Pārkāpēju sarakstā iekļauta Krievija, Zviedrija, ASV, Norvēģija, Beļģija un Francija. Krievija pārkāpusi Somijas gaisa telpas robežas 15 reizes, Ziedrija un ASV — 6 reizes katra, ziņo Somijas AM.

Ziņu lente
0