Politika

Igaunijas prezidenta kandidāti atsaukuši savas kandidatūras

© Sputnik / Вадим АнцуповIgaunijas prezidenta kandidāti atsaukuši savas kandidatūras
Igaunijas prezidenta kandidāti atsaukuši savas kandidatūras - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas prezidenta jaunās vēlēšanas Rīgikogu notiks 14 dienu laikā. Daudzi politiķi uzskata, ka jāizvirza jaunas kandidatūras.

RĪGA, 25. septembris — Sputnik. Abi Igaunijas prezidenta posteņa kandidāti, kuri sestdien, 24. septembrī Vēlētāju kolēģijas otrajā tūrē nesaņēma pietiekamu balsu skaitu, paziņojuši, ka nevēlas turpmāk balotēties valsts vadītāja postenim, ziņo Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portāla rus.err.ee sniegto informāciju.

Jurists Allars Jekss otrajā balsošanas tūrē savāca 134 balsis, bet par valdošās Reformu partijas goda priekšsēdētāju, bijušo Eiropas Komisijas viceprezidentu Sīmu Kallasu balsona 138 vēlētāji. No 333 izsniegtajiem biļeteniem 60 bija tukši, bet trīs — nederīgi. Viens konverts bija tukšs.

Kallass paziņoja, ka bijis gatavs tam, ka daudzi biļeteni būs tukši.

"Es nevēlos piedalīties tālākajās vēlēšanās Rīgikogu, lai mēģina citi," — teica Kallass un piebilda, ka, viņaprāt, runa ir par nopietnu konstitucionālo krīzi.

Kallass paskaidroja, ka būtu jāmaina prezidenta vēlēšanu kārtība, taču vienlaikus atzina, ka pašreizējā procesa gaitā to izdarīt neizdosies.

Arī Allars Jekss pavēstīja, ka neplāno turpmāk balotēties prezidenta postenim.

"Pirmdien atgriežos darbā. Un izbeidziet runas par to, ka es plānoju kļūt par IRL priekšsēdētāju," — paziņoja Jekss. "Manas vērtības ir pašciena un atbildība. Jādod iespēja arī citiem," — viņš piebilda.

Tā kā nepieciešamo balsu skaitu nav saņēmis neviens no kandidātiem, 14 dienu laikā notiks prezidenta ārkārtas vēlēšanas Rīgikogu. Process sāksies no jauna — no iepazīstināšanas ar kandidātiem un pirmās balsošanas tūres parlamentā.

Valsts prezidents Tomass Hendriks Ilvess ierosināja Rīgikogu izvēlēties prezidentu papildu sēdē 3. oktobrī.

"Es vēlētos, lai Rīgikogu gūtu mācību pašreizējā prezidenta vēlēšanu karuselī un ātri izlemtu, kādi grozījumi likumdošanā nepieciešami, lai Igaunijas — parlamentāras republikas — konstitūcijas būtība, no prezidenta vēlēšanu viedokļa, tiktu precīzi izteikta realitātē," — paziņoja Ilvess.

Ziņu lente
0