Igaunija atteikusies no dialoga ar Krieviju

© Sputnik / Марк Агнор / Pāriet pie mediju bankasНижняя кабина самолета ИЛ-76
Нижняя кабина самолета ИЛ-76 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas aizsardzības ministrs noraidījis Krievijas Aizsardzības ministrijas ierosinājumu apspriest lidojumu drošību Baltijas jūras reģionā.

RĪGA, 22. septembris — Sputnik. Igaunijas aizsardzības ministrs Hanness Hanso paziņoja, ka divpusējas konsultācijas ar Krieviju par drošību Baltijas jūras reģionā nav nepieciešamas.

Krievijas Aizsardzības ministrija piedāvāja kolēģiem no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Zviedrijas un Somijas organizēt divpusējas konsultācijas par karadarbību pierobežas rajonos. Krievijas aizsardzības ministra vietnieks Anatolijs Antonovs atzīmēja, ka AM ir gatava darbam ar mērķi izvairīties no incidentiem jūrā un gaisā uz divpusēju līgumu pamata.

Nepareizs formāts

Vakar Igaunijas aizsardzības ministrs Hanness Hanso noraidīja Krievijas ierosinājumu.

Zviedrijas karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Baltijas reģiona valstu Aizsardzības ministrijas gaida un gatavo atbildi Krievijai

"Mēs paziņojām Krievijai, ka nebrauksim uz Maskavu, lai piedalītos divpusējās konsultācijās. Tam ir ļoti vienkāršs iemesls: mums ir vairāki formāti, un mēs varam jau esošo formātu ietvaros apspriest šīs tēmas ar Krieviju. Tā ir Krievijas un NATO Padome, kas šogad jau notikusi vairākas reizes un kur Krievija ierosināja šīs tēmas, kā arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO)," – paziņoja Hanso.

Ministrs uzsvēra, ka nav iespējams runāt tikai par Baltijas jūras drošību vien.

"Eiropas drošība ir vienota un nedalāma. Tā ir svarīga problēma ne tikai Eiropai, bet arī globālā līmenī," – atgādināja Hanso.

Viņš paskaidroja, ka darbs divpusējā režīmā nebūs rezultatīvs, jo pāri Baltijai uz Eiropu lido arī citu valstu lidmašīnas, tostarp arī no Āzijas.

"Šeit ir ļoti daudz dalībnieku, un mēs neko nepanāksim divpusējā kārtībā," – noslēdza ministrs.

Fantastiski argumenti

Igaunijas parlamenta deputāts Valsts aizsardzības komisijas vadītājs Marko Mihkelsons uzslavēja aizsardzības ministru par argumentēto, pēc viņa domām, atteikšanos no konsultācijām ar Krieviju. "Argumenti, uz kuru pamata Aizsardzības ministrija formulēja savu viedokli, atbilst Igaunijas drošības politikas principiem," – viņš teica.

Mihkelsons pauda uzskatu, ka jautājumi, ko vēlas apspriest Krievija, nav divpusēji.

"Skaidrs, ka šis ielūgums bija labi saskatāms Krievijas mēģinājums sašķelt sabiedrotos. Manuprāt, runa ir par vienu no ietekmes sfēru politikas elementiem, kas šūts baltiem diegiem," – viņš teica.

Ar solījumiem paēdis nebūsi

Lietuva jau jūlijā solīja rūpīgi izvērtēt Krievijas Aizsardzības ministrijas ierosinājumu apspriest lidojumu drošību virs Baltijas jūras.

"Transponderu pielietošana un vairāki citi ieteikumi aviācijas drošības jomā ar mērķi sekmēt militāro pārskatāmību un veicināt riska mazināšanas pasākumus ievērojami palielinās stabilitāti un drošību Eiroatlantijas telpā. Šos jautājumus iespējams apspriest EDSO, tostarp arī Vīnes līguma modernizācijas ietvaros," – vasarā paziņoja Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Savukārt Latvijas Aizsardzības ministrija augustā informēja, ka saņēmusi Krievijas ierosinājumu un izskata jautājumu.

Toreiz valsts ĀM paziņoja, ka Latvija ir ieinteresēta veicināt drošību un pārskatāmību Baltijas jūras reģionā, un visām reģiona valstīm šajā jautājumā vajadzētu rīkoties atbildīgi.

Ziņu lente
0