Lietuva vēl arvien cer saņemt kompensāciju no "Gazprom"

© Sputnik / Владимир Вяткин / Pāriet pie mediju bankasЛоготип "Газпром"
Логотип Газпром - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas valdība apstrīdēs Stokholmas Šķīrējtiesas lēmumu, ar ko tika noraidīta valsts prasība pret "Gazprom" izmaksāt kompensāciju aptuveni 1,4 miljardu eiro apmērā par pārlieku augstajām gāzes cenām.

RĪGA, 10. septembris — Sputnik. Lietuva vēlas līdz 22. septembrim vērsties Zviedrijas tiesā ar lūgumu anulēt Stokholmas Šķīrējtiesas lēmumu lietā par "Gazprom" noteiktajām gāzes cenām.

"Lietuvas valdība ir pilnvarojusi Enerģētikas ministriju veikt pasākumus valsts interešu aizsardzībai un anulēt Stokholmas Šķīrējtiesas lēmumu lietā par prasību pret koncernu "Gazprom"," – teikts valsts Enerģētikas ministrijas ziņojumā.

Jūlija beigās Stokholmas Tirdzniecības palātas šķīrējtiesa noraidīja Lietuvas prasību pret "Gazprom" par kompensāciju 1,4 miljardu eiro apmērā, ko tā pieprasīja sakarā ar "netaisnīgajām" gāzes cenām.

Здание компании Газпром - Sputnik Latvija
Lietuva nesaņems kompensāciju no "Gazprom" – pusotru miljardu eiro

Ar šo prasību Lietuvas Enerģētikas ministrija vērsās Stokholmas Tirdzniecības palātas šķīrējtiesā 2012. gada 3. oktobrī. Lietuvas Enerģētikas ministrija paziņoja, ka "Gazprom" ir pārkāpis akcionāru līgumu ar Lietuvos Dujos, nenosakot taisnīgas cenas par Lietuvai piegādāto dabasgāzi, un pieprasīja kompensāciju 5 miljardu litu (aptuveni 1,4 miljardi eiro) apmērā. "Gazprom" prasībai nepiekrita.

Iepriekš "Gazprom" Stokholmas Šķīrējtiesā, Lietuvas tiesās, kā arī Eiropas Savienības tiesā sekmīgi noslēdza citus strīdīgos jautājumus pret Lietuvu un pārdeva tam piederošās akcijas Lietuvas uzņēmumā Lietuvos Dujos.

Lietuva bija pirmā no bijušajām PSRS republikām, kas nolēma pilnībā atteikties no Krievijas gāzes un pie tam saņemt kompensāciju par iepriekšējos gados noteiktajām "paaugstinātajām cenām". Patiešām, "Gazprom" pēc šķīrējtiesas lēmuma vai saskaņā ar vienošanos ar saviem klientiem Eiropā bija spiests veikt tā saucamos "retrospektīvos maksājumus", izvērtēt piegādātās gāzes tarifus ar atpakaļejošu datumu. Uz šādu scenāriju cerēja arī Viļņa.

Lai mazinātu atkarību no Krievijas gāzes, 2014. gada novembrī Lietuva atklāja Klaipēdā sašķidrinātās dabasgāzes terminālu un sāka to ievest no Norvēģijas.

"Gazprom" plāno Baltijas valstīs uzsākt gāzes izsoles – šī sistēma jau darbojas vairākās Rietumeiropas valstīs.

Ziņu lente
0