Līdz pēdējai patronai: Lietuva piegādā Ukrainai ieročus

© Sputnik / Alexey Filippov / Pāriet pie mediju bankasПамятник основателю Вильнюса князю Гедиминасу на Кафедральной площади города
Памятник основателю Вильнюса князю Гедиминасу на Кафедральной площади города - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva nodevusi Ukrainas valdībai 150 tonnas šaujamieroču munīcijas. Donbasā noteikts uguns pārtraukšanas režīms, tāpēc Krievijas vēstniecība Lietuvā pauž satraukumu.

RĪGA, 10. septembris — Sputnik. Šī nav pirmā bruņojuma piegāde no Lietuvas. Iepriekš Lietuvas valdība nodeva bruņojumu, ko valsts Bruņotie spēki neizmanto. Krievijas vēstniecība Lietuvā uzskata, ka Lietuva pārkāpj saistības, ko nosaka starptautiskais ieroču tirdzniecības līgums un ES "kopīgais viedoklis" par militāro tehnoloģiju un iekārtu eksportu, teikts preses relīzē, ko piektdien publicēja Krievijas vēstniecība Viļņā, ziņo RIA Novosti.

Александр Турчинов. - Sputnik Latvija
Igaunija sola nemainīgu atbalstu Ukrainai

"Starptautiskais ieroču tirdzniecības līgums pēc būtības ir Eiropas Savienības lolojums. Līguma 6. panta 3. punkts aizliedz ieroču un munīcijas nodošanu, ja brīdī, kad tiek pieņemts lēmums par atļaujas izniegšanu līguma dalībvalsts rīcībā ir ticama informācija par to, ka šie ieroči vai munīcija tiks izmantoti genocīda aktu veikšanai, noziegumiem pret cilvēci, 1949. gada Ženēvas konvencijas nopietniem pārkāpumiem, uzbrukumiem civilajiem objektiem vai civiliedzīvotājiem, kam nepieciešama aizsardzība," – teikts ziņojumā.

Vēstniecība uzskata, ka Viļņas lēmums neatbilst starptautiskajiem centieniem stabilizēt situāciju Donbasā saskaņā ar Minskas protokoliem.

"Krievija jau vairākkārt ir norādījusi: no NATO "jaunizcepto" locekļu puses nav pieļaujamas tāda veida darbības, kas tikai pasliktina situāciju un provocē Kijevu risināt politiskas problēmas ar spēku," – teikts diplomātu publicētajā ziņojumā.

Tajā atzīmēts, ka ANO un autoritatīvas tiesībsargājošās organizācijas ir norādījušas, ka Kijeva pārkāpj ieroču pielietojuma normas iekšējā konflikta risināšanā.

Automāta stobrs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
The Nation: ASV pārvērtušas Ukrainu par "nelegālo ieroču supermārketu"

"Minētā līguma 6. panta 2. punkts nosaka, ka dalībvalstu pienākums ir pildīt savas saistības, ko nosaka to parakstītās starptautiskās vienošanās, piemēram, vienošanās, kas skar parasto ieroču nodošanu vai to nelikumīgu apriti," – teikts preses relīzē.

Vēstniecība uzsvēra, ka ES dalībvalstīm, izskatot bruņojuma piegādes iespējas, ir jāņem vērā to pircēja darbība no starptautisko saistību ievērošanas viedokļa, it īpaši jautājumos, kas skar spēka nepielietošanu, kā arī no starptautisko humanitāro tiesību viedokļa.

"Rodas jautājums: kur tad ir "eiropeisko" principu un normu ievērošana, turklāt vēl ņemot vērā to, ka viens no Eiropas Savienības argumentiem par labu ātrai Starptautiskā ieroču tirdzniecības līguma pieņemšanai bija nepieciešamība padarīt juridiski saistošu un universālu savu ieroču eksporta kontroles režīmu? Turklāt kāpēc Eiropai un tostarp arī Lietuvai vajadzēja tik uzstājīgi popularizēt daudzpusējās saistības ieroču eksporta kontroles jomā, ja jūs paši tās ciniski pārkāpjat?" – norādīts vēstniecības publicētajā ziņojumā.

Ziņu lente
0