Krievijas ĀM aicina pasaules sabiedrību nosodīt SS veterānu salidojumu

© Sputnik / Алексей Олисько / Pāriet pie mediju bankasСбор ветеранов 20-й гренадерской дивизии СС в Эстонии.
Сбор ветеранов 20-й гренадерской дивизии СС в Эстонии. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ārlietu ministrijas pilnvarotais pārstāvis cilvēktiesību un demokrātijas jautājumos Konstantins Dolgovs aicina Eiropas un visas pasaules līmenī nosodīt SS veterānu salidojumu Igaunijā. Šo pasākumu viņš sauc par kārtējo kauna traipu republikas jaunākajā vēsturē.

RĪGA, 6. augusts — Sputnik. Krievija cer, ka visa pasaule – ANO Cilvēktiesību padome, EDSO, Eiropas Padome un ES – stingri nosodīs "Waffen SS" veterānu salidojumu Sinimē (Igaunija) kā starptautisko tiesisko normu kliedzošu pārkāpumu, savā mikroblogā Twitter pavēstīja Krievijas Ārlietu ministrijas pilnvarotais pārstāvis cilvēktiesību, demokrātijas un likuma varas jautājumos Konstantins Dolgovs.

Шествие легионеров Ваффен СС и их сторонников в Риге - Sputnik Latvija
Krievijas Valsts dome pieprasa EDSO nosodīt Waffen SS leģionāru gājienu

"Mēs ceram, ka ANO Cilvēktiesību padome, EDSO, Eiropas Padome un ES  stingri nosodīs starptautisko tiesisko normu kliedzošo pārkāpumu un spers atbilstošus soļus," – rakstīja Dolgovs sociālajā tīklā.
Diplomāts atgādināja, ka nacistiskie noziedznieki no jauna tiek slavēti par kara noziegumiem, kas tika pastrādāti pret civiliedzīvotājiem Otrā pasaules kara gados.

"No jauna tiek slavēti nacistiskie noziedznieki, kuri ir atbildīgi par masveida izrēķināšanos pār civiliedzīvotājiem un kara noziegumiem Otrajā pasaules karā, — uzsvēra Krievijas ĀM pārstāvis. — "Waffen SS" leģionāru piemiņas pasākums Sinimē (Igaunija) ir kārtējais kauna traips šīs valsts jaunākajā vēsturē."

Iepriekš Sputnik Igaunija vēstīja, ka 30. jūlijā pie memoriālā kompleksa Sinimē slepenības atmosfērā notika SS veterānu salidojums, kurā piedalījušies arī cilvēki, kas hitleriešu karavīrus uzskata par varoņiem.

Сбор ветеранов эстонской 20-й дивизии СС в Синимяэ - Sputnik Latvija
Video
"Waffen SS" 20. igauņu grenadieru divīzijas veterānu salidojums

SS 20. grenadieru divīzijas veterāni un viņu piekritēji ik gadus jūlija beigās pulcējas Sinimē, kur 1944. gadā hitlerieši aizsargājās no uzbrūkošās padomju armijas. Sinimē kalna virsotnē uzstādīts memoriāls, kas veltīts SS igauņu, beļģu un holandiešu nacionālo vienību karavīriem.

Kara gados hitleriešu armijas rindās karoja aptuveni 80 tūkstoši igauņu. 3 tūkstoši brīvprātīgo piedalījās kaujās pret padomju armiju Somijas armijas ierindā. Pret fašistiem Sarkanās armijas Igauņu strēlnieku korpusā cīnījās vairāk nekā 30 tūkstoši igauņu.

Krievijas Ārlietu ministrija jau vairākkārt nosolījusi pasākumus Sinimē, kas tiek uzskatīti par mēģinājumiem slavēt nacistus un viņu līdzskrējējus, cita starpā aizbildinoties arī ar uzskatu brīvību, un paudusi nožēlu par to, ka tamlīdzīgi pasākumi tiek organizēt ES dalībvalstī.

Ziņu lente
0