Ģedimina tornim Viļņā draud sabrukšana

© Sputnik / Alexey Filippov / Pāriet pie mediju bankasPiemineklis Viļņas dibinātājam - kņazam Ģediminam Katedrāles laukumā. Foto no arhīva
Piemineklis Viļņas dibinātājam - kņazam Ģediminam Katedrāles laukumā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas galvaspilsētas slavenā torņa kalna ziemeļpuses nogāzē izskalotās grunts platība turpina palielināties.

RĪGA, 22. jūlijs — Sputnik. Viļņas mērs Remiģijs Šimašis pieļauj iespēju izsludināt ārkārtas situāciju sakarā ar Ģedimina torņa kalna sabrukšanu.

Padomju karavīru kapi un mauzolejs Varšavā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
UNESCO tiks lūgta aizsargāt padomju pieminekļus Polijā

Februārī lietavas izraisīja augsnes nobrukumu kalna ziemeļu daļā, un pašlaik izskalotās augsnes platība turpina palielināties. Iepriekš Lietuvas kultūras ministrs Šarūns Birutis vērsās pie Viļņas mēra ar aicinājumu izsludināt ārkārtas situāciju saistībā ar kalna bīstamo stāvokli, kas var izraisīt Gedemina torņa sabrukumu.

"Es uzskatu, ka Ģedemina kalns ir bīstamā stāvoklī. Tā nav ārkārtas situācija, tomēr skaidri redzams, ka stāvoklis ir nopietns. Ja Kultūras ministrijai radīsies nepieciešamība paziņot par ārkārtas situāciju, protams, tas tiks izdarīts," — teica Šimašis žurnālistiem.

Saskaņā ar plānu restaurēšanas darbiem no budžeta paredzēts piešķirt 380 tūkstošus eiro. Tomēr, pēc kultūras ministra domām, ar šiem līdzekļiem nepietiks.

Torņa kalns ir aptuveni 40 metrus augsts. Augsnes nobrukumi tajā notikuši arī agrāk, piemēram, 1396. gadā grunts nobrukumā no kalna rietumu puses gājuši bojā 15 cilvēki. Augsnes stiprināšanai kalnā XVI gadsimtā tika uzcelta siena tās atbalstam.

Ziņu lente
0