ASV karakuģa kapteinis uzliela Krievijas floti Baltijā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu flagmaņa kapteinis uzslavēja Krievijas Jūras kara flotes korekto izturēšanos NATO jūras manevru Baltops laikā, kas izvērsās Baltijas jūrā. Pie tam citi ASV jūrnieki vēsta, ka situācija Vidusjūrā kardināli atšķiras.

RĪGA, 1. jūlijs — Sputnik. ASV Jūras kara flotes kuģa USS Mount Whitney kapteinis Karloss Sardiello Klaipēdā informēja, ka Krievijas bruņoto spēku pārstāvji, tiekoties ar manevru Baltops dalībniekiem izturējušies profesionāli.

Jūnija sākumā kuģis USS Mount Whitney pirmo reizi piedalījās vērienīgajos NATO jūras manevros Baltops. ASV organizētajos manevros piedalījās vairāk nekā 30 kuģi un aptuveni 70 lidmašīnas, kā arī karavīri no 17 NATO dalībvalstīm un sabiedrotajiem.

"Mācību Baltops laikā Baltijas jūrā sastapāmies ar Krievijas kuģiem, iznīcinātājiem un helikopteriem. Varu apgalvot, ka Krievijas kuģu un pārējās militārās tehnikas izturēšanās atbilda starptautiskajiem standartiem. Viņi izturējās profesionāli un kontaktu laikā ievēroja drošu attālumu," – žurnālistiem pastāstīja kapteinis Sardiello.

Mācības Baltops (tulkojumā no angļu valodas "Baltic Operations" — manevri Baltijas jūrā) tiek organizēti ik gadus kopš 1972. gada. Vispirms tajos piedalījās tikai NATO spēki. Kopš 1993. gada manevros sāka piedalīties arī alianses jaunās dalībvalstis. Pērn Krievija pirmo reizi nepiedalījās mācībās, kurās iesaistīti 17 valstu karavīri.

Karakuģa kapteiņa vērtējums izskanēja līdztekus nepārtrauktajiem Pentagona pārmetumiem par Krievijas sargkuģa "Jaroslavs Gudrais" darbībām Vidusjūrā. Iepriekš ASV JKS pavēlniecības Eiropā pārstāvis Denijs Ernandess paziņoja, ka Krievijas sargkuģis tīšām maldinājis eskadras kuģi Gravely, kurš tobrīd īstenojis operāciju ar aviācijas bāzes kuģi Harry Truman.

Ernandess secināja, ka "Jaroslavs Gudrais" vēlējies traucēt aviācijas bāzes kuģa darbam. Iepriekš Krievijas Aizsardzības ministrija informēja par to, ka eskadras kuģis Gravely bīstami pietuvojies "Jaroslavam Gudrajam" un publicēja kadrus, kuros redzams incidents. Krievijas sargkuģis atradies starptautiskajos ūdeņos un bīstamus manevrus nav izpildījis, taču ASV JKS eskadras kuģis pietuvojies tam līdz 60-70 metru attālumam un šķērsojis sargkuģa kursu.

Sargkuģis – aviācijas bāzes kuģu bieds

Šodien ASV JKS izteica jaunus pārmetumus "Jaroslava Gudrā" ekipāžas locekļiem. Šoreiz Krievijas kuģis esot pietuvojies amerikāņu raķešu kreiserim San Jacinto. Amerikāņu jūrnieki stāsta, ka attālums starp kuģiem bijis ne vairāk kā 140 metri, un uz Krievijas sargkuģa augšējā klāja atradušies ieroči ar noņemtiem pārklājiem.

Sargkuģis Jaroslavs Gudrais mācībās. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ASV Jūras kara spēki nemierā ar Krievijas sargkuģa manevriem

Kreiseris San Jacinto Vidusjūrā no gaisa nodrošina citu ASV JKS aviācijas bāzes kuģi – Dwight Eisenhower. JKS pārstāvji atskaitē norādīja, ka "Jaroslavs Gudrais" sekojis aviācijas bāzes kuģim un pēc pietuvināšanās San Jacinto nostājies tā ķīļu līnijā un devis signālus, kas aizliedz šķērsot tā kursu. Amerikāņu jūrnieki uzskata, ka šāda rīcība pārkāpjot vienošanos par incidentu novēršanu jūrā.

Jāpiebilst, ka raķešu kreisera San Jacinto īpatnības ievērojami pārspēj sargkuģi "Jaroslavs Gudrais" gan bruņojuma (ņemot vērā tā klasi), gan tonnāžas ziņā (9,8 tūkstoši tonnu pret 4,35 tūkstošiem). Par to, kāda ir atšķirība starp Dwight Eisenhower un sargkuģi, nav pat vērts runāt, jo aviācijas bāzes kuģa tonnāža sastāda 97 tūkstošus tonnu.

Ziņu lente
0