NATO ģenerālis: Krievija spēj iekarot Baltijas valstis trīs diennakšu laikā

© AFP 2023 / ATTILA KISBENEDEKГенерал-лейтенант Бен Ходжес
Генерал-лейтенант Бен Ходжес - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV sauszemes spēku Eiropā komandieris ģenerālleitnants Bens Hodžess intervijā sniedzis sensacionālas ziņas – NATO nespēs aizsargāt Baltijas valstis.

RĪGA, 24. jūnijs — Sputnik. Krievu karavīri ieradīsies Tallinā, Rīgā un Viļņā daudz ātrāk nekā NATO spēki. "Mēs nespēsim viņus aizsargāt," – teica Bens Hodžess intervijā vācu laikrakstam Die Zeit.

Военная техника армии США в Риге - Sputnik Latvija
NATO ir jāpārtrauc centieni izspiest Krieviju no pasaules kartes

ASV sauszemes spēku Eiropā komandieris piekrīt ekspertiem, kuri uzskata, ka Krievijas armija ir spējīga ieņemt triju Baltijas valstu galvaspilsētas ļoti īsā laikā —šim nolūkam Krievijai būs vajadzīgas ne vairāk kā 36 – 60 stundas.

Bens Hodžess atzina, ka  militāro mācību "Anakonda" laikā alianses vadība ir konstatējusi vairākus trūkumus. Izrādījās, ka smago militāro tehniku nav iespējams no Rietumeiropas ātri nogādāt Austrumeiropā.

Ģenerāli pauda bažas arī par NATO komunikāciju tehnoloģijām. "Nedz radiosakari, nedz e-pasts nav droši," — viņš sacīja.

Daudzi rietumu politiķi atbalstīja nepieciešamību organizēt liela mēroga militārās mācības un paplašināt NATO klātbūtni pie austrumu robežām, taču Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers kritizēja NATO mācības. Viņš paskaidroja, ka šāda " ieroču žvadzināšana un kareivīga aurošana" var tikai saasināt saspringtās attiecības ar Krieviju.

Laikraksts norādīja, ka NATO dalībvalstis Austrumeiropā jūt draudus no Krievijas puses pēc notikumiem Krimā.

ASV karavīri. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievijas Valsts domes deputāts uzskata, ka NATO "uzprasās"

Mācībās "Anakonda" piedalījās karavīri no 20 alianses dalībvalstīm, taču oficiāli tika uzskatīts, ka tās organizē tikai Polija. Bens Hodžess paziņoja, ka "dažas valstis, piemēram, Francija un Vācija uzskatīja, ka būtu pārāk provokatīvi attiecībā pret Krieviju saukt tās par NATO mācībām."

Tajā pašā laikā ASV vēstnieks Polijā Pols Džonss paziņoja, ka ASV karavīri jau nākamā gada janvārī ieradīsies Austrumeiropas valstīs un Baltijas reģionā. To kopējais skaits sasniegs 5 tūkstošus cilvēku. Dalībvalstis pieņems galīgo lēmumu par alianses militāro spēku izvietošanu austrumu flangā samitā Varšavā, kas norisināsies Polijas galvaspilsētā 8. un 9. jūlijā.

Ziņu lente
0